ProRail wordt koning betutteling! ‘Tijd voor rookvrije stations’

ProRail wordt koning betutteling! ‘Tijd voor rookvrije stations’

Dat de betutteling in dit land ten koste van alles moet overwinnen is duidelijk. En dat het uitsluiten van groepen mensen daarbij niet wordt geschuwd is ook allang geen verrassing meer. Toch presteert ProRail het om er nog een schepje bovenop te doen. Zij willen een totaal rookverbod op de treinstations.

Het opsteken van een sigaretje is op het treinstation slechts toegestaan bij de aangegeven rookzones. Maar ProRail wil van deze plekken af, zo laat de spoorbeheerder weten op hun website.

‘Overheidsgebouwen zijn geheel rookvrij geworden. In de horeca geldt een rookverbod. Rondom publieke ruimte zoals schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt roken ook uitgebannen. Het Rijk heeft vorig jaar een pakket maatregelen afgekondigd om van Nederland een volledig rookvrije samenleving te maken. Zo moet de prijs van een pakje sigaretten over een paar jaar een tientje kosten, wordt het aantal rookvrije ruimtes fors uitgebreid en komen er steeds minder rookhokken’

Ach ja. Het is tegenwoordig erg in om een zogenaamde trend te volgen. Het lijkt erop dat alles moet en zal wijken voor dat ene heilige doel: een rookvrije generatie.

Maar voor de rokers die een sigaretje willen opsteken omdat er voor de zoveelste keer vertraging is, niet getreurd. Het plan wordt namelijk niet door iedereen omarmd. Zo ziet de vakbond voor machinisten (VVMC) het plan niet echt zitten, zo laat vakbondsbestuurder Wim Eilert via Twitter weten:

‘@VVMC_vakbond is niet voor een rookvrij station/perron. Onzin! @NS_online@Arriva_NL@KeolisNED@Qbuzz@ProRail’

En ook de NS laat nog even in het midden of ze volledig achter dit plan van ProRail staat, zo valt te lezen in De Telegraaf.

‘We vinden het wel belangrijk dat er genoeg draagvlak is onder reizigers en personeel’

En dat terwijl de NS een grote speler is in deze kwestie. Zij zijn volgens de NOS namelijk samen met ‘ProRail en een aantal gemeenten verantwoordelijk voor de huisregels op de Nederlandse stations, waaronder een rookverbod zou vallen’.

Rokers worden dus weer eens weggezet als paria’s. Het begint steeds meer op een hetze te lijken. Gelukkig zijn er nog weldenkende vakbonden, zoals het VVMC. Nu hopen dat ze ook nog een rechte rug hebben! En mocht het totale rookverbod op de stations toch van kracht worden, ben ik benieuwd of deze net zo streng gehandhaafd zal worden als de wet op gezichtsbedekkende kleding die morgen ingaat. We zullen zien.

Lees meer over:
betutteling NS ProRail

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties