Provincie Brabant zet hakken in het zand: stallen moeten in 2022 voldoen aan stikstof-eisen

Provincie Brabant zet hakken in het zand: stallen moeten in 2022 voldoen aan stikstof-eisen

De boeren konden protesteren wat ze willen, de provincie Noord-Brabant gaat niet overstag. Vrijdagavond rond middernacht is de provincie toch akkoord gegaan met de milieu-eisen voor veestallen. Uiterlijk begin 2022 zullen de boeren een emissiearme boerderij moeten hebben.

Urenlang werd het provinciehuis geblokkeerd. Ruim tweeduizend boeren en zo'n achthonderd trekkers rukten vrijdag uit naar het provinciehuis in Den Bosch, in de hoop eenzelfde resultaat te krijgen als in Friesland. Daar werden de stikstofregels namelijk wel ingetrokken en is men met de boeren om tafel gegaan. Maar niets van dat alles in Den Bosch. Noord-Brabant is wat dat betreft zo star als wat. Niet alleen zwichten ze niet voor de boeren, ze hebben ook nog eens veel strengere regels opgesteld dan de rest van Nederland.

De boeren konden de hele dag het debat volgen op een groot scherm buiten. Voor veel jongeren was het stemmen tegen een motie (die gunstig zou zijn voor de boeren) door het CDA de druppel. Daardoor werd de sfeer een stuk grimmiger. En dat terwijl door verschillende organisaties nu stikstofplannen geopperd en na protest weer ingetrokken zijn, die daarmee de boeren alleen maar standvastiger maken in hun protestbeweging.

Ik vraag me dus af hoe lang Noord-Brabant dit vol gaat houden, want iedere tegenslag voor de boeren is tot dusver slechts olie op het vuur gebleken. En dat terwijl de meeste protesten nog steeds vrijwel vlekkeloos verlopen. Hopelijk blijft dat zo.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties