Politiek neemt publieke omroep onder vuur

Geen categorieokt 13 2014, 18:00
Eindelijk gaat politiek Den Haag iets doen tegen de spilzieke publieke omroep.
Hè, hè. Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) onderneemt eindelijk actie tegen het rode belastingverslinende bolwerk dat de publieke omroep in Hilversum is. Dekker zegt in een interview met Nu.nl dat hij geen programma's meer wil zien die geen enkel publiek doel dienen. Twee voorbeelden die hij noemt zijn Bananasplit en Ranking the Stars met Paul de Leeuw. "Bij sommige programma's heb ik zelfs na een uur nadenken werkelijk geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet."
Hear, hear. Ik herken het gevoel van Dekker, maar ik heb dat gevoel dus bij vrijwel alle programma's van de NPO, inclusief bijvoorbeeld De Wereld Draait Door, het NOS Journaal, NOS op 3, Pauw, Zomergasten, 3 op Reis, etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat doe ik maar niet, omdat ik anders overmorgen nog bezig ben met het opnoemen van alle programma's die wat mij betreft van de buis kunnen verdwijnen omdat ze het belastinggeld niet waard zijn.
Volgens de staatssecretaris, die vindt dat er in Hilversum te weinig de vraag wordt gesteld of de honderden miljoenen euro's per jaar wel goed worden besteed, kunnen straks alleen nog programma's met een informatief, educatief en cultureel karakter geld krijgen van de overheid. Overigens is de VVD'er ook weer niet zo daadkrachtig dat hij het derde net afschaft. Dat wil de PvdA namelijk niet, omdat de NPO de afgelopen jaren zo lief is geweest voor de sociaal-democraten. Voor wat, hoort wat. Zo gaat dat in die wereld.
Langzaam maar zeker wordt de NPO afgebroken. Daar ben ik erg blij mee, al vind ik dat het niet snel genoeg gaat in het huidige tempo. Ik zou niets liever willen dan dat de NPO over maximaal tien jaar niet meer bestaat. Ik ben er heilig van overtuigd dat de commerciële zenders betere programma's maken dan de NPO en dat ook zullen blijven doen als de NPO niet meer bestaat. Moet je je voorstellen hoeveel ruimte er ontstaat voor nieuwe initiatieven op televisie als de publieke omroep helemaal wordt afgeschaft. Het zou me niets verbazen als we dan eindelijk een echte rechtse Fox News-achtige tv-zender in Nederland krijgen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten