PvdA dreigt tegen woonplannen te stemmen - Asscher wil meer bouwen en hogere inkomensgrens sociale huur

PvdA dreigt tegen woonplannen te stemmen - Asscher wil meer bouwen en hogere inkomensgrens sociale huur

Het kabinet en de coalitie kunnen mogelijk niet meer op de steun van de PvdA rekenen wat betreft woonplannen. Asscher wil dat er veel meer dan 75.000 woningen per jaar worden bijgebouwd én wil hard optreden tegen investeerders. Ook wil hij de inkomensgrens voor sociale huur omhoog. Aldus NU.nl.

Doordat de coalitie in de Eerste Kamer haar meerderheid kwijt is, ziet de PvdA nu kans om beleid te beïnvloeden door te dreigen met een stem tegen de begroting. Het kabinet wil namelijk fors meer gaan bijbouwen om de woningnood het hoofd te bieden, maar Asscher vindt dat er niet genoeg aan wordt gedaan.

Zo ziet hij grote risico's door investeerders 'die hele woonblokken opkopen' om zo de huren te verhogen of Airbnb's van te maken. Natuurlijk moet volgens hem ook de woningmarkt verder worden gereguleerd door de inkomensgrens voor sociale huurwoningen te verhogen van 38.000 naar 45.000 of zelfs 55.000 euro. Ergens ga je daarmee toch een beetje voorbij aan het hele idee van 'sociale huur', lijkt mij...

Maar ja, dit krijg je als je de woningmarkt helemaal kapot wil reguleren, hogere (en duurdere) eisen stelt aan nieuwe woningen én statushouders lukraak woning toekent. Speculerende investeerders zijn natuurlijk wel degelijk een probleem. Maar een verhuurdersheffing voor woningcorporaties heeft net zo goed bijgedragen aan een woningtekort (of een oneerlijke verdeling daarvan), doordat zij daardoor minder hebben kunnen bijbouwen.

Los van alle perverse prikkels die men op de woningmarkt tegenkomt en de boel flink verstieren, mag niet vergeten worden dat de overheid hier zelf ook een behóórlijk grote rol in heeft gespeeld, mede dankzij de PvdA en de VVD.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties