PvdA dumpt lijsttrekker Marleen Barth soort van

Geen categoriefeb 05 2015, 8:05
Wat een afgang.
Ruzie, ruzie, ruzie, het is de PvdA-geschiedenis in een notendop. Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA wilde eind vorig jaar zelfs opstappen tijdens de kerstcrisis, omdat ze het allemaal niet meer aankon. Het scheelde niet veel of ze was opgestapt en niet opnieuw lijsttrekker geworden van de Eerste Kamer-lijst van de PvdA.
Nu ze tóch lijsttrekker is, zou je verwachten dat ze volop mee mag doen met de aftrap van de verkiezingscampagne aanstaande zaterdag. Zij is immers, naast Diederik Samsom, hét gezicht van de PvdA de komende weken. Niet dus:
PvdA-senaatslijsttrekker Marleen Barth mag niet meepraten over de toekomst van Nederland. Bij de aftrap van de verkiezingscampagne voor de Statenverkiezingen, zaterdag, wacht het zijspoor voor de vrouw die de komende jaren het gezicht moet zijn van de sociaaldemocraten in de Eerste Kamer.
Barths naam ontbreekt in het persbericht dat voorzitter Spekman voor het rode feest in Eindhoven heeft laten opstellen. "Marleen heeft op het congres al gesproken", verklaart een woordvoerder van de partij, die nog wel even bij een collega moet checken of de senator überhaupt wel aanwezig zal zijn. Als de lijsttrekker opnieuw zieltjes zou proberen te winnen in een toespraak, zou dat ’een herhaling van het congres’ worden. Er is daarom geen specifieke rol voor haar weggelegd, verklaart de zegsman.
Zelf denkt Barth dat er niks aan de hand is. Tegen De Telegraaf zegt ze: "Oh?! Ik ben er gewoon bij hoor! Misschien klim ik ook nog wel even op het podium." Of ze is heel naïef, of ze speelt dat ze naïef is. Dit is een bewuste veeg uit de pan van de PvdA-top. "Marleen heeft op het congres al gesproken," zegt de woordvoerder van de partij.
Dat betekent maar één ding. Ze willen Barth even laten weten dat ze niet blij zijn met haar gedreig met opstappen en het feit dat dat nieuws naar buiten kwam in de media (mogelijk via haarzelf). Normaal gesproken wil je een lijsttrekker juist zoveel als mogelijk aan het woord laten.
PvdA'ers kunnen echt niet normaal met elkaar omgaan, hè? Alle ruzies moeten via de media worden uitgespeeld. Als ik een PvdA'er was, en dat ben ik gelukkig niet, zou ik vandaag nog uit de partij stappen. De zuurgraad in een kamer vol PvdA'ers is dodelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten