PvdA probeert stemmen te winnen met anti-PVV-hetze

Geen categoriemei 11 2014, 15:15
Hoezo 'wij gaan van onze eigen kracht uit'? De PvdA voert geen campagne meer, maar alleen nog maar anti-campagne.
De afgelopen maanden hebben de media wel honderd keer Geert Wilders bestookt met vragen over zijn Europese samenwerking met Marie le Pen, Filip Dewinter en nog een aantal andere figuren uit Denemarken, Zweden en Italië. Meneer Wilders, ontkent u de holocaust ook? Geert, wil jij ook het homohuwelijk weer afschaffen? Een eindeloze vragenstroom aan het adres van de PVV die ook iedere keer op dezelfde heldere wijze beantwoord werd: de PVV werkt samen op het gebied van tegengaan van Europese integratie. Verder geen historisch-revisionistische avonturen of op de anti-homotour. Alleen tegen de EU. Bam, helder.
Maar kennelijk niet voor de PvdA. De sociaal-democraten hebben de domeinnaam 'devriendenvanwilders.eu' laten registreren en schijnen het op die webstek nóg een keer nodig te vinden om Wilders te confronteren met de uitspraken van Jean-Marie le Pen, Filip Dewinter en nog enkele andere figuren. Ondertussen leert de PvdA ons niks over wat zij nu precies willen in het Europese Parlement of met de EU. Het enige wat ze vertellen is dat je PvdA moet stemmen als tegen Le Pen bent. Bravo.
Deze site deed mij denken aan een verkiezingsdebat uit 2002, toen toenmalig PvdA-lijsttrekker Ad Melkert ook aan het schermen was met Le Pen. Melkert probeerde een zaal vol kiezers zover te krijgen om op de PvdA stemmen, want anders zou Fortuyn winnen er volgden er Franse toestanden: "Je wordt wakker en je ziet Le Pen. Je wordt wakker en je ziet Fortuyn!"
De Goddelijke Kale was zelf niet aanwezig bij dit debat, maar CDA-lijsttrekker en de latere minister-president Jan-Peter Balkenende gaf een voortreffelijk antwoord. "Dit?!" zo begon de CDA-voorman vol ongeloof toen Melkert geen enkel argument aanvoerde om PvdA te stemmen, maar alleen bezig was Fortuyn en de LPF te beschadigen. Balkenende vervolgde toen: "Wat behoort te gebeuren in Nederland is dat partijen elkaar serieus gaan nemen, en niet met dit soort beeldvorming komen. Je kunt afdingen op de standpunten van Fortuyn, maar als je zegt 'je glijdt af naar situaties in Frankrijk en Le Pen en daarom moet je PvdA stemmen' dan noem ik dat goedkope verkiezingsretoriek. Dát is goedkope verkiezingsretoriek."
Daarna kreeg Balkenende een oorverdovend applaus. De CDA'er had de holle praatjes van Melkert feilloos doorgeprikt. De lessen van Balkenende uit 2002 zijn nog immer bruikbaar; val Wilders aan op z'n eigen plannen en z'n eigen retoriek. Da's al genoeg gespreksstof, lijkt mij. Daar hoef je verder al die dubieuze figuren uit het buitenland niet bij te betrekken, óók al gaat Wilders mogelijkerwijs met een aantal van hen in een fractie zitten. Daarnaast is het natuurlijk onzin dat als je tegen Wilders bent, je dan ook maar meteen op de PvdA zou moeten stemmen. Behalve de PvdA doen er nog een dozijn andere partijen mee aan de Europese Parlementsverkiezingen waar je terecht kan als je Wilders niet ziet zitten.
Met andere woorden; de weinig inhoudelijke PvdA van 2002 is ook nog steeds de weinig inhoudelijke PvdA van 2014. Zelfs na twaalf jaar is de partij nog altijd even gluiperig en vals.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten