PvdA schaft 2-euro lidmaatschap af om Jacques Monasch een hak te zetten

Geen categorieokt 24 2016, 11:00
De PvdA doet er alles aan om te voorkomen dat de islamkritische Monasch de nieuwe lijsttrekker wordt.
Eerder kondigden de sociaaldemocraten aan dat ze een nieuwe, tijdelijke vorm van lidmaatschap zouden aanbieden. Mensen zouden al voor 2 euro tijdelijk lid kunnen worden van de partij, waardoor ze meteen mee zouden mogen stemmen in de verkiezing voor het lijsttrekkerschap. Met name Jacques Monasch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, was daar erg blij mee. Hij begreep namelijk dat zijn steun vooral van buiten de partij zou moeten komen; hij is zo islam- en integratiekritisch dat de oude garde hem bepaald niet zien zitten.
Nu is er een streep gehaald door dat 2-europlan. Op het allerlaatste moment heeft de partij besloten om het lidmaatschap toch op 24 euro per jaar te houden. Nieuwe leden kunnen er weliswaar voor kiezen om elke maand een bedrag te betalen, dus 2 euro per maand, maar in principe moeten ze dat dan een jaar lang doen.
Weg aanbieding.
De partijtop verdedigt zich door te zeggen dat de partij geen opzegtermijn heeft, waardoor nieuwe leden hun lidmaatschap na stemming onmiddellijk kunnen opzeggen, maar daar trapt natuurlijk niemand in. Ook Monasch niet. De politicus begrijpt dat deze regeling een grote impact zal hebben op zijn kandidatuur... en daar is hij allerminst blij mee:

"Dit kan niet waar zijn. Ik ben hier hogelijk door verbaasd.” Volgens Monasch is deze manier van stemmen in strijd met wat de Pvda-leden hadden bedongen.

Met deze manier van stemmen wordt een drempel opgeworpen, betoogt Monasch die campagne voert tegen de ’bestuurders’ in zijn partij. Hij had liever gezien dat mensen voor twee euro tijdelijk lid zouden kunnen worden inclusief stemrecht. Net zoals gewoon is bij andere proefabonnementen, had de partij na afloop kunnen vragen of de nieuwelingen het lidmaatschap voor een heel jaar willen. Voor dat systeem heeft de partij, tot ongenoegen van de Friese kandidaat, dus niet gekozen.

Helaas voor Monasch kan het natuurlijk wel degelijk "waar zijn." Het partijbestuur kan doen en laten wat het wil, ja, ook als het Monasch daardoor piepelt.
Het moge duidelijk zijn wat er aan de hand is: de partijtop van de PvdA is doodsbang voor de rebel Jacques Monasch en spant nu actief samen om zijn kandidatuur te ondermijnen. Het bestuur wil per se dat óf Diederik Samsom de lijsttrekker blijft óf dat hij wordt opgevolgd door Lodewijk Asscher, een andere partijprominent die goed valt bij de powers that be.
Natuurlijk is het triest voor Monasch, maar er is ook goed nieuws: de PvdA garandeert hierdoor dat de partij de volgende verkiezingen op epische wijze gaan verliezen. En een kleine PvdA is positief voor iedereen -- behalve, wellicht, voor PvdA'ers zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten