PvdA-Turken steunen Öztürk en Kuzu massaal

Geen categorienov 19 2014, 13:00
De PvdA lijkt meer dan driekwart van haar Turkse achterban te verliezen.
Hoe je door hypocriet en schijnheilig gedrag je partij zo ongeveer kan halveren: 77 procent van de Turkse Nederlanders die op de PvdA heeft gestemd bij de meest recente verkiezingen overweegt om definitief over te stappen naar de nieuwe islamitische beweging van Kamerleden Öztürk en Kuzu. 
Dat blijkt uit een peiling van migrantenomroep Demet TV.
Aangezien migranten de voorbije jaren misschien wel de meest loyale achterban zijn geweest van de PvdA, kon dit die partij weleens flink wat problemen opleveren. Dat is zéker het geval als je bedenkt dat ook niet-PvdA Turken een overstap overwegen, waardoor de Nederlandse AK Partij (of hoe ze hun club ook maar gaan noemen) zowaar potentie heeft, wat nog meer stemmen kan genereren... en dus minder voor (onder andere) de PvdA. 
Daar komt bij dat maar liefst 71 procent van de ondervraagde Turken het een fan-tas-tisch initiatief vindt van de heren Öztürk dat zij een nieuwe beweging hebben opgericht. Daar moet wel bij worden vermeld dat 67 procent zegt dat de beweging "voor alle Nederlanders" moet zijn, niet alleen voor allochtonen van Turkse afkomst. Nou klinkt dat natuurlijk leuk en aardig, maar de ondervraagden weten zelf ongetwijfeld ook dat dit niet zal gebeuren. Of, nou ja, misschien vinden ze wel dat het goed is voor alle Nederlanders als een Nederlandse versie van de AKP (van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan) het hier voor het zeggen krijgt.
Wie zal het zeggen?
Aan de ene kant is het erg zorgwekkend dat zoveel Nederlandse Turken voor een islamistische Turkse partij zijn, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel bijzonder goed nieuws dat zij de PvdA massaal de rug toekeren. Hoe kleiner de sociaaldemocraten, hoe beter. Als er een AKP NL voor nodig is om dat doel te bereiken, soit, het zij zo. Als puntje bij paaltje komt zal de nieuwe partij van Öztürk en Kuzu namelijk toch behoorlijk klein blijven: autochtone Nederlanders zijn bij verkiezingen zwáár in de meerderheid.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten