PVV'er Hans Jansen verdedigt antisemitisme Front National

Geen categoriemei 27 2014, 10:15
Arabist en soon-to-be Europarlementariër Hans Jansen (PVV) kiest liever voor het antisemitisme van Jean-Marie Le Pen dan voor het antisemitisme van terreurorganisatie Hamas.
Ik had arabist Hans Jansen altijd hoog zitten. Jansen was niet zoals al die andere arabisten, vrienden van de islam die zich nooit negatief zullen uitlaten over die religie, die tevens een politieke ideologie is. Jansen kon op momenten een tikje te alarmistisch zijn, maar ik heb genoten van drie van zijn boeken (Islam voor varkens etc., Bombrieven en Eindstrijd). Een vierde staat nog ongelezen in mijn boekenkast (Op, op ten strijde, Jeruzalem bevrijden). Waarmee ik maar wil zeggen: ik ben geen Jansen-hater. Eerder een liefhebber. Van zijn werken althans.
Jansen zat gisteren bij Knevel & Van den Brink om over zijn overstap naar Brussel te praten. Voor wie het heeft gemist: hij wordt Europarlementariër namens de PVV omdat de PVV op het laatste moment toch nog vier zetels wist binnen te halen. Felicitaties zijn op z'n plaats. Wie weet wat arabist Jansen daar in Brussel allemaal kan bereiken. Het zal mij benieuwen. Jansen maakte gisteren een eerste uitglijder. Hij sloeg flink de plank mis bij Knevel & Van den Brink toen hij het antisemitisme van Front National verdedigde door te wijzen naar het antisemitisme van Hamas.

Arabist Hans Jansen, die voor de PVV in het Europees Parlement komt, kiest liever voor Jean-Marie Le Pen dan voor de Palestijnse beweging Hamas. Hij zei dat maandag in het tv-programma Knevel en Van den Brink. Volgens hem hebben de Joden meer van Hamas te duchten van "een oude baas van in de 80," zoals hij Le Pen omschreef.

Hamas is een anti-Joodse terreurorganisatie die Israël het liefst vandaag nog van de kaart zou vegen. Heel verwerpelijk inderdaad. Maar net zo fout zijn de antisemitische opmerkingen van Jean-Marie Le Pen over de Holocaust en de gaskamers, die hij "maar een voetnoot in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" noemt. En met die "dwaze ouwe baas", zoals Jansen het formuleert, gaat de PVV dus samenwerken, want ja, papa Le Pen belandt straks in het parlement, vlak naast de PVV in dezelfde Europese fractie.
Jansen verdedigt de samenwerking met de antisemitische Le Pen als volgt - ik citeer (zie ook het videofragment uit Knevel & Van den Brink hieronder): "Kijk, als je moet kiezen tussen Hamas en de plannen die die hebben met Joden en Israëli's en zo'n vermoeide oude heer die daar in de bankjes zit, dan vind ik de keuze niet moeilijk." Alsof antisemitisme in principe oké is als het alleen met de mond wordt beleden. Daar snap ik echt geen snars van. Deze bizarre verdediging van Le Pen had ik nooit verwacht van Jansen, de boekjesschrijver en arabist met heel veel kennis van de islam.
Vroeger wilde de PVV niets te maken hebben met antisemieten zoals die van Front National. Vol-ko-men terecht. Kijk, waar het op neerkomt, is dit: antisemitisme is altijd fout. Wie het ook zegt. Een ouwe Franse politicus, een radicale moslim, het maakt niet uit. Als een politieke partij liever niet als een vriend van antisemieten wordt gezien, dan moet een politieke partij niet met antisemieten samenwerken en een misselijkmakende opmerking als de gaskamers "maar een een voetnoot in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog" verdedigen door te zeggen dat Hamas nog erger is. Zo simpel is het. Dan maar geen Europese anti-EU-fractie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten