Raad van Cultuur: de Publieke Omroep is veel te links

Raad van Cultuur: de Publieke Omroep is veel te links

Eindelijk zegt iemand het.

Het heeft even - wat zeg ik, decennia! - geduurd, maar eindelijk zegt een lid van de politiekcorrecte klasse het dan eindelijk: de Publieke Omroep (PO) is veel te links. Het VARA-geluid is oververtegenwoordigd, echte rechtse geluiden krijgen nauwelijks een kans omdat ze overal vakkundig buiten de deur worden gehouden.

De publieke omroep is te links en het geluid van de VARA is 'zwaar oververtegenwoordigd'. Matthieu Weggeman, lid van de Raad van Cultuur, heeft geen goed woord over voor het Nederlandse omroepbestel.

"Er is sprake van gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling." Volgens Weggeman komen er te vaak dezelfde gezichten op tv. "De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network", zegt Weggeman in een interview met het Nederlands Dagblad.

De enige omroep die een fris, anders geluid laat horen is, aldus Weggeman, Powned. De rest van het bestel is één pot nat, ja dat geldt dus ook voor WNL, de omroep opgericht door de dames en heren van De Telegraaf. Ook zij beloofden recalcitrant rechts te worden, maar dat pakte uiteindelijk anders uit, in ieder geval op televisie. Daar komt bij dat de programma's die WNL maakt niet bepaald in het oog springen, terwijl PowNews (met name) echt anders is.

Als Nederland 1, 2 en 3 privaat waren was dat niet eens zo erg geweest. Het vervelende is in dit geval dat we er wél allemaal aan meebetalen, niet alleen links Nederland. "Niet iedereen krijgt evenveel waar voor zijn belastinggeld," zegt Weggeman.

Niet heel verrassend heeft Geert Wilders zich achter Weggemans mening geschaard. Ook hij vindt dat de Publieke Omroep een feestje van, voor en door linkse mensen is. Natuurlijk had hij daar zelf iets aan kunnen doen door wat vaker aan te schuiven bij linkse programma's, maar ja; dan was hij waarschijnlijk toch nog wel mond dood gemaakt, bijvoorbeeld doordat men veel grappen had gemaakt of hem gewoon niet had laten uitspreken. Een kritisch geluid moet je immers niet willen - niet bij de publieken tenminste.

Het hele bestel moet op de schop worden genomen. Als de belastingbetaler de rekening moet betalen moeten alle (hoofd-) stromingen worden vertegenwoordigd. Als de publieken daar niet aan meewerken moeten er maatregelen tegen ze worden genomen: gewoon minder geld geven en ze dwingen om dure linkse presentatoren (die van het old boys network) te ontslaan omdat ze die gewoon niet meer kunnen betalen. Verandert er dan nog niets, dan moet de Publieke Omroep maar helemaal worden afgeschaft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties