Rabobank-analisten: Kosten Klimaatakkoord volstrekt onduidelijk, complex en incompleet!

Rabobank-analisten: Kosten Klimaatakkoord volstrekt onduidelijk, complex en incompleet!

Gisteren hadden we het nog over dat de berekeningen mogelijk pas na de verkiezingen duidelijk zouden worden (en dat de oppositie dit wilde voorkomen), nu blijkt dat die berekeningen überhaupt nietszeggend zouden kunnen zijn! De knappe koppen bij de Rabobank komen er zelf niet eens uit en menen dat het Centraal Planbureau (CPB) er niet veel méér van weet te maken. Dat meldt de Telegraaf.

De conclusie van de Rabobank-analisten bij het economisch bureau, over het Klimaatakkoord komt neer op 'complex en incompleet'. Het is voor hen volstrekt onduidelijk welke kostenposten nou precies bij wie terecht gaan komen. Het gaat hierbij om zo'n 600 voorstellen waarvan sommige stellen dat gemeente en provincie kosten moeten maken voor het verduurzamen van woningen. Ja, leuk, maar gaan die gemeentes en provinciën dat zélf betalen? Krijgen zij geld voor gemaakte kosten of gaan ze zelf heffingen in het leven roepen?

Dit soort onduidelijkheden maakt flinke delen van het Klimaatakkoord onderhevig aan interpretatie. Of het CPB die cijfers nou wel of niet weet te presenteren, een gemiddeld eindbedrag zou wel eens tot de mogelijkheden behoren. Dan ben je voor de verkiezingen nog nergens, want de ene partij zal er een cynische blik op werpen, waar de ander juist optimistisch is. Juist dan kunt u zich maar beter schrap zetten, want dan krijgt iedere zin haken en ogen!

Partijen zullen huiverig zijn om via het Rijk belastingen te willen verhogen om de kosten van gemeenten en provinciën te dekken, nee, laat die twee dat dan maar mooi zelf oplossen! Doen ze het zo dan ontstaat de kans op een wildgroei aan maatregelen die per gemeente verschilt. Met het gemekker over eerlijke kostenverdeling gaat dit al snel betekenen dat de kans dat gemeentes nivellerende mechanismen in gaan zetten, toeneemt.

Maar goed, dat is vooralsnog koffiedik kijken natuurlijk. Eerst komen de verkiezingen nog, waar alle partijen met evenveel recht kunnen speculeren over complexe en onduidelijke kosten die sowieso te veel ruimte laten voor allerlei vage speculaties waardoor niemand straks meer vertrouwen heeft in heel het Klimaatakkoord.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties