Schermafbeelding 2021 02 14 om 151330

Kijk! """Racisme"""-schandaal bij 'Wie is de Mol?': kandidaten maken spleetogen, omroep zegt sorry

Geen categoriefeb 14 2021, 17:24
De "uitermate racistische" publieke omroep AVROTROS heeft excuses aangeboden vanwege een dito "racistisch" fragment in het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? Wat gebeurde er nu precies? Nou, een Aziaat werd nagedaan, door te impliceren dat ze een ietwat andere 'oogstand' hebben...
(Bijna heel) televisiekijkend Nederland keek zaterdag ook naar het uitermate populaire programma Wie is de Mol?. Elke uitspraak, elke uitspatting... eigenlijk ligt vanwege het format en de populariteit van het tv-programma alles onder een vergrootglas. Afgelopen weekend gingen dan ook een heleboell televisiekijkers bijna over hun nek toen kandidaten Marije Knevel en Charlotte Nijs hun ogen uitsperden om het Zuid-Koreaanse nummer Gangnam Style van rapper PSY uit te beelden.
De hele ophef ging zelfs zó ver dat omroep AVROTROS heeft laten weten zich kapot te schamen voor het fragment en dat ze alle beelden van dit vreselijk racistische moment van ál hun mediakanalen zullen verwijderen. Een oogje dichtknijpen is er voor AvroTros dus niet bij, zullen we maar zeggen. Ook kandidate Marije ging uitgebreid door het stof in een Instagram-bericht, en bezwoer dat zij eigenlijk juist anti-racistisch had willen overkomen.
Iedereen heeft z'n aflaat dus weer gekocht. Allemaal heel leuk en aardig voor de betrokkenen, dus. Maar voor de samenleving wat minder: als deze inquisitie op deze voet doorgaat, dan mogen we écht helemaal nergens meer een grapje over maken. Of cynisch gezegd: dat is natuurlijk eigenlijk al het geval. Overal racisme in zien, zelfs het onschuldigste spelletje: het is een patroon dat al jaren heerst en dat zich steeds verder uitdiept. Een hele slechte, maar bovenal gevaarlijke en verdelende ontwikkeling.
Maar gelukkig hebben we de muziek nog:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten