Radicale Belgische imam spreekt fatwa uit tegen kritische moslims in Limburg

Geen categorieapr 08 2016, 9:58
Een groep kritische moslims die zich had afgesplitst van de moskee wordt nu bedreigd middels een fatwa.
De invloed van radicale islamitische groeperingen is niet alleen gevaarlijk voor "ongelovige" niet-moslims, maar ook voor moslims die zich niet willen voegen naar de eisen van hun salafistische geloofsgenoten. Dat bewijst een fatwa die is uitgesproken in de radicaliserende Al Houda-moskee in Geleen. Een groep moslims had zich afgesplitst van de moskee uit onvrede over de groeiende salafistische invloed die daar heerste. Ook maakten ze zich zorgen over de contacten van de moskee met radicale buitenlandse predikers, en schimmige financiering uit de Golfstaten.
In een vergadering die uitliep op ruzie, kreeg één van de kritische moslims een moskeeverbod opgelegd van Al Houda. Naar nu blijkt, reikte dit verbod verder dan ontzegging van de toegang tot de moskee: er werd een heuse fatwa, een banvloek, uitgesproken over de kritische voormalige bestuurder. Dat meldde advocaat Jan-Willem Pieters deze week bij de politierechter in Maastricht. Hij hekelt de "politieke en geladen sfeer" die schuilgaat achter het moskeeverbod. De fatwa zou niet letterlijk maar in bedekte termen zijn uitgesproken, aldus Pieters. 1Limburg schrijft:

"Volgens de advocaat ging het over een vers dat schapen die de kudde verlaten, kunnen worden gedood. Dat is opgevat als een doodsbedreiging."

Volgens de moskeevoorzitter zijn de aantijgingen "onzin" en is er nooit een bedreiging geuit. Misschien dat er inderdaad geen letterlijke doodsbedreiging is gedaan, maar een analogie kan op zo'n manier worden gebracht, dat iedereen weet wat ermee wordt bedoeld. Een vers over schapen die worden gedood, kan in zo'n context wel degelijk als bedreiging worden aangemerkt. De imam die de fatwa uitsprak komt uit het Belgische Verviers en is al meerdere malen in opspraak gekomen om zijn radicale uitlatingen.
De fatwa is niet het enige voorbeeld van de groeiende salafistische invloed in Limburg. Dit weekend vindt er een geheim trainingsseminar plaats in de zuidelijke provincie, georganiseerd door de radicale organisatie Dar al-Fahm.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten