Rally around the flag! VVD weer grootste partij in de peiling

Geen categoriejan 15 2015, 19:00
D66 is maar heel kort de grootste partij van Nederland geweest: in de Politieke Barometer herovert de VVD de koppositie.
In de hoogste regionen van de peilingen is het bij de Politieke Barometer al tijden een titanengevecht: VVD, D66 en PVV vechten om wie zich de grootste partij van het land mag noemen. D66 was dat in de vorige peiling nog tezamen met de VVD, maar de sociaal-liberalen zakken deze week maar liefst twee zetels weg (die gaan naar de SP en het CDA). Ze komen nu uit op 25. De VVD, echter, stijgt er twee door en is met 29 zetels de grootste partij van Nederland.
Waar komt die miraculeuze stijging van de VVD ineens vandaan? De Politieke Barometer ziet niet zoveel dingen veranderen:

De gebeurtenissen in Frankrijk van vorige week, en de maatschappelijke verhoudingen die daarna op scherp zijn gezet, hebben geen zichtbaar effect gehad op de politieke voorkeur van Nederlanders. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week.

Maar ik denk niet dat dat de waarheid is. Dat de VVD twee zetels erbijkrijgt, is het logische gevolg van het feit dat er een aanslag heeft plaatsgevonden. Daarbij zijn weliswaar geen Nederlanders omgekomen, maar iedereen is er van doordrongen dat zoiets net zo goed bij ons had kunnen gebeuren. Wat er dan plaatsvindt is een proces dat 'rally around the flag' heet: mensen verzamelen zich rond de leider van een land. Het is niet verwonderlijk dat president Bush approval ratings had van in de 80% vlak na 9/11, of dat de VVD verreweg de grootste partij was in deze door de MH17 gedomineerde zomer.
Voor Rutte is het hopen dat hij nu een buffer heeft die dik genoeg is om de Provinciale Statenverkiezingen van maart aanstaande in te gaan. Lessen uit het recente verleden geven echter ook aan dat dit soort crisisvertrouwen bijna net zo snel weer verdwijnt als het verschijnt. Het gaat dus nog knap lastig worden voor de VVD om in de Eerste Kamer de grootste partij te blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten