Rampenkabinet met GroenLinks dreigt nog steeds: Klaver staat open voor nieuwe onderhandelingen

Geen categoriemei 26 2017, 16:00
Als VVD, CDA en D66 bereid zijn om te bewegen op het terrein van immigratie, wil Jesse Klaver best opnieuw aanschuiven aan de formatietafel.
Een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks is nog steeds een reëel risico. Dat blijkt uit de verklaring van Jesse Klaver, die zegt dat GroenLinks openstaat voor nieuwe formatie-onderhandelingen wanneer het 'motorblok' bereid is om toe te geven aan zijn eis voor een soepel migratiebeleid. Nu een coalitie van het motorblok met de ChristenUnie uitgesloten lijkt door de obstructie van D66-voorman Pechtold, zou een coalitie met GroenLinks wellicht een aanlokkelijk perspectief zijn voor VVD en CDA. Een andere meerderheidscoalitie lijkt namelijk volledig onmogelijk zolang de PVV wordt uitgesloten.
Als VVD en CDA inderdaad weer om de tafel gaan met GroenLinks, is dat een overwinning voor Pechtold. Hij wil graag een coalitie met de partij van Jesse Klaver zodat D66 niet de meest linkse partij in het kabinet is. Bovendien vindt hij in Klaver een bondgenoot voor zijn progressieve plannen op het gebied van euthanasie voor kinderen en bejaarden. Bij een coalitie met de ChristenUnie zouden die euthanasieplannen in rook opgaan, vandaar dat Pechtold de besprekingen met de ChristenUnie had gesaboteerd nog voor ze goed en wel begonnen waren. Als VVD en CDA nu weer met Klaver gaan onderhandelen, wordt Pechtold beloond voor zijn sabotage.
D66 zou niets liever willen dan een coalitie met GroenLinks, maar hoe staan VVD en CDA hierin? VVD-leider Rutte heeft al aangegeven dat besprekingen met GroenLinks wat hem betreft alleen zin hebben als de partij niet vooraf voorwaarden opstelt. Dat heeft GroenLinks nu wel gedaan, want Klaver wil alleen praten wanneer de VVD bereid is om te draaien op migratiebeleid. Ook het CDA heeft vooralsnog afwijzend gereageerd: Sybrand Buma stelde dat een coalitie met de ChristenUnie nog niet inhoudelijk is onderzocht, en dat die optie wat hem betreft nog steeds bovenaan staat. Buma roept Pechtold op om zijn blokkade van de CU op te heffen. In dat geval is een coalitie van VVD-CDA-D66-CU het meest realistisch, en krijgen Klaver en zijn trawanten geen toegang tot de ministerraad.
Het is te hopen dat VVD en CDA voet bij stuk houden en niet wéér aan tafel gaan met de extreem-linkse partij van Klaver. GroenLinks wil de grenzen wagenwijd openzetten voor gelukszoekers, en wil torenhoge belastingen om het klimaat te "beschermen". Zulk beleid zou een absolute ramp zijn voor Nederland, zeker op de lange termijn. Meer asielzoekers vormen een gigantische druk op onze sociale zekerheid, en belastingverhogingen zullen ervoor zorgen dat de economie in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Het recept voor een maatschappelijke catastrofe.
VVD en CDA moeten keihard zijn tegen Pechtold: óf hij heft zijn belachelijke blokkade van de ChristenUnie op, óf ze gaan zonder Pechtold verder formeren door met de PVV te praten. De dreiging van een kabinet met de PVV moet voor Pechtold voldoende zijn om te buigen: hij wil immers niets liever dan minister worden. Als hij dat wil, zal hij zijn obstructie moeten staken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten