Ranzige extreem-nationalistische gek rijdt in op buitenlanders in Duitsland

Ranzige extreem-nationalistische gek rijdt in op buitenlanders in Duitsland

Hij zou "xenofobe taal" hebben uitgeslagen toen hij opgepakt werd.

Waar we eerder vandaag helaas moesten berichtten dat de eerste radicaal-islamistische aanslag van 2019 een feit was (in Europa), kunnen we nu jammer genoeg ook al hetzelfde zeggen over aanslagen uit extreem-nationalistische hoek. In Duitsland is een 50-jarige gek bewust met zijn auto ingereden op een groep mensen: buitenlanders. Vier mensen -- onder wie een Syriër en Afghanen -- moesten gewond afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

De aanslag vond plaats in Bottrop. Vervolgens vluchtte de man en reed hij naar het dichtbij zijnde Essen. Daar zou hij geprobeerd hebben in te rijden op mensen die bij een bushalte stonden te wachten. Uiteindelijk kon de gek opgepakt worden door de politie.

Tijdens zijn arrestatie maakte de man duidelijk waarom hij zijn vreselijke misdaad pleegde: hij riep volgens de politie buitengewoon "xenofobische" dingen. Met andere woorden, het gaat om een extreem-nationalistische racist. Volgens de politie lijdt hij ook aan "een psychische stoornis," maar als we dat niet als excuus accepteren bij radicaal-islamistische aanslagen moeten we dat ook niet doen bij aanslagen uit radicaal-rechtse hoek.

Het is natuurlijk ongelooflijk triest dat we dit soort dingen tegenwoordig steeds vaker zien. Een paar jaar geleden hadden we het eerst en vooral over radicaal-islamistisch terrorisme, maar tegenwoordig moeten we bij aanslagen ook serieus rekening houden met een extreem-nationalistische dader.

Alleen daarom al is het van het grootst mogelijke belang dat we dit soort geweld altijd a) openbaar maken en b) in duidelijke bewoordingen veroordelen. Het is al tijden populair in rechtse kringen om te eisen dat "moslims afstand nemen van terreur!" Nou, tijd voor 'rechts' om dat óók te doen -- en dan zeker voor populistisch rechts.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties