Rechter: bewaarplicht privédata is illegaal

Rechter: bewaarplicht privédata is illegaal

Een flinke overwinning voor het recht op privacy.

Ai, dit gaat de regering ongetwijfeld niet leuk vinden (wat natuurlijk reden voor ons moet zijn om extra hard te feesten):

Internetproviders hoeven geen bel-, internet- en mailgegevens meer te bewaren. De voorzieningenrechter heeft de wet die ze daartoe verplichtte buiten werking gesteld. Het belang van privacy weegt zwaarder, vindt de rechter.

Journalistenvakbond NVJ, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Internetprovider BIT en de stichting Privacy First hadden samen een kort geding aangespannen tegen de staat vanwege deze belachelijke plicht. Zij vonden dat in strijd met de grond- en mensenrechten van gebruikers.

De rechter is het daar dus mee eens, wat niet heel gek is aangezien de Europese rechter eerder al hetzelfde had gezegd. Telecommunicatiebedrijven zaten daardoor in een spagaat: volgens Europees recht mochten ze de data niet opslaan terwijl dit juist moest van de Nederlandse wetgever. Door de uitspraak van de rechtbank is dat probleem nu dus verholpen.

Hoe ironisch, zogenaamde crimefighters Ivo Opstelten en Fred Teeven stappen op en voila, een dag of wat later ligt dit plan om iedereen te bespioneren ook in de prullenbak. Wat zullen die twee chagrijnig zijn. Hun imago én hun plannetjes om Nederland in één grote politiestaat te veranderen liggen in duigen. Triest hoor. Je zou bijna medelijden met ze krijgen.

Laten we hopen dat er meer van dit soort rechtszaken worden aangespannen in Westerse landen en dat ze stuk voor stuk worden gewonnen. Ook in Amerika is er wat dat betreft veel te halen, met de NSA die iedereen en alles bespioneert, duidelijk onschuldige burgers incluis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties