Rekenkamer concludeert: 960 miljoen euro aan fouten bij subsidies!

Rekenkamer concludeert: 960 miljoen euro aan fouten bij subsidies!

Hugo de Jonge, bij een feestelijke presentatie in Rotterdam. Bron: Sebastiaan ter Burg / Wikimedia Commons.

Bij een controle op zorg- en sportsubsidies verstrekt vanuit het ministerie van Volksgezondheid, blijken 'ernstige onvolkomenheden' aldus de Rekenkamer. Zo meldt het AD.

Heel simpele fouten als een sportvereniging die €350,- per dag voor stagiaires rekent terwijl er maximaal €586 per maand zou mogen worden gedeclareerd. Volgens de Rekenkamer gaat het hier niet om een incident waar een of andere ambtenaar heeft zitten slapen maar om ernstige en structurele problemen rondom dergelijke subsidies.

Vorig jaar werd de minister ook al van dit feit op de hoogte gebracht alleen is het dit jaar nóg erger geworden. Er wordt volgens de Rekenkamer zo'n 960 miljoen euro weg gepist door domme fouten of situaties waar het niet zeker is of de verstrekte subsidie wel of niet terecht is.

Verder meldt de Rekenkamer dat er te weinig vooruitgang is geboekt met het goed kunnen toetsen van de subsidies. Hier moet namelijk melding van zijn gemaakt bij Brussel en goedkeuring door de Europese Commissie, dus dat duurt allemaal weer drie langen en drie korten. Die 960 miljoen is dus voor een deel gecontroleerd en voor een deel een mogelijk slecht uitgevoerd onderzoek. Het kan zo maar zijn dat het werkelijke bedrag nog veel hoger uitvalt als de controles degelijk en correct worden uitgevoerd. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, geeft ook aan dat het uiteindelijk goed kunnen toetsen van subsidies een 'forse reparatie' zou zijn. Er wordt dus flink en ongecontroleerd met geld gestrooid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties