Republikeinen gaan vandaag weer in vier staten naar de stembus: wint Trump opnieuw?

Geen categoriemrt 05 2016, 14:00
Louisiana, Kentucky, Kansas en Maine gaan vandaag bepalen wie zij vinden dat de Republikeinse genomineerde in de presidentsverkiezingen aanstaande november moet gaan worden. De ogen zijn gericht op Donald Trump en Ted Cruz.
Vandaag gaan kiezers in de staten Louisiana, Kentucky, Kansas en Maine naar de stembus. Het is de eerste keer sinds Super Tuesday waar Donald Trump de meeste delegates verzamelde, op de voet gevolgd door Ted Cruz.
Ook voor vanavond zijn deze twee heren weer de topfavorieten om meerdere van deze vier voorverkiezingen te winnen.
Het is de laatste keer in het seizoen dat een batterij staten in het zuiden gaat stemmen, dus ook een laatste keer dat de enige zuiderling in de race - Ted Cruz - in één klap meerdere staten op zijn naam kan schrijven. Wat verder in Cruz voordeel spreekt is dat op Louisiana na deze voorverkiezingen allemaal 'gesloten caucussen' zijn. Oftewel: alleen geregistreerde Republikeinen mogen stemmen. Afgelopen dinsdag was dat laatste een recept voor succes voor Cruz in Alaska en Oklahoma. Veel mensen hebben daarbij met gefronsde wenkbrauwen gekeken naar het debat van afgelopen week, waar Trump het zelfs nodig vond om zijn piemel aan te halen als argument om op hem te stemmen.
march_5_8_events
Maar eenvoudig wordt het winnen in ieder geval niet voor Cruz, want een staat als Louisiana hoeft niet per sé te stemmen zoals Texas dat deed. Als ze stemmen zoals Alabama dat heeft gedaan, wint Trump met een grote overmacht aan stemmen - en de peilingen suggeren ook dat Trump makkelijk zal winnen daar.. Maar ook Maine zal geen piece of cake zijn voor Cruz: die staat ligt helemaal in het noorden en lijkt qua bevolkingsopbouw eerder op een plek die gewonnen zal gaan worden door Trump, al kan een verrassing van Rubio of Kasich daar ook niet helemaal worden uitgesloten.
Als Trump vandaag minstens 69 van de 155 beschikbare delegates binnenhaalt, blijft hij op koers liggen om de nominatie binnen te halen. Volgens verwachtingen moet dat ook lukken.
Ook de Democraten gaan vandaag in een aantal staten naar de stembus: Kansas, Nebraska en Louisiana. De enige staat waar Bernie Sanders een kans maakt om van Hillary Clinton te winnen, is Nebraska. In Louisiana zou Sanders zelfs wel eens de kiesdrempel niet kunnen halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten