Rob Jetten dolblij: 'Yes! De Noordzee wordt verminkt met een immens windmolenpark!'

Rob Jetten dolblij: 'Yes! De Noordzee wordt verminkt met een immens windmolenpark!'

DutchMen / Shutterstock.com

Het wordt, aldus D66-leider Rob Jetten, echt geweldig: Groningen wordt het "waterstofpakhuis" van Europa. De Noordzee komt vol te staan met windmolens. "Duizenden banen" erbij. Wat. Een. Feest.

Dagblad van het Noorden bericht dat Groningen "het waterstofpakhuis van Europa" wordt. Een "immens windpark op de Noordzee en een grote waterstoffabriek in Eemshaven moeten voorzien in de productie van 0,8 miljoen ton groene waterstof. "Dit wordt heel groot," aldus CEO Cas König van Groningen Seaports.

De plannen werden vandaag ontvouwd door het consortium NorthH2. Wie daar deel van uitmaken, vraagt u? Groningen Seaports, Gasunie en Shell. Jawel, dezelfde bedrijven die knetterrijk worden van ouderwetse vormen van energie gaan nu vol op de andere tour omdat daar óók bakken met geld aan te verdienen valt.

Het windmolenpark wordt ontstellend groot. In 2030 moet het 3 tot 4 gigawatt aan elektriciteit opleveren. Dat is dan weer voldoende om aan de behoeftes te voldoen van 3,5 miljoen tot 5 miljoen Nederlandse huishouders. In 2040 moet er 10 gigawatt opgeleverd worden, wat dus inhoudt 7 miljoen a 10 miljoen huishoudens.

D66-leider Rob Jetten vindt het prachtig!

Jawel, heel Nederland kan voorzien worden van groene elektriciteit. Mooi man!

Maar wacht eens even, meneer vertelt het hele verhaal niet. Want wat lezen we verder in het verslag?

Maar huishoudens van stroom voorzien is in eerste instantie niet de bedoeling van NortH2. Het consortium wil de opgewekte elektriciteit transporteren naar de Eemshaven. Daar moet een enorme waterstoffabriek verrijzen die de opgewekte stroom omzet in groene waterstof.

In 2040 moet dat dan 0,8 miljoen ton waterstof opleveren, waarmee er voldaan kan worden "aan de enorme vraag naar waterstof in de industrie." Oh ja, zegt König, "vanuit Groningen gaan we ons eigen gebied voorzien van groen waterstof, maar ook de industrie in Amsterdam, Rotterdam, Geleen en op termijn zelfs het Ruhrgebied."

Jetten verkoopt het afzichtelijke park -- dat 15 keer groter wordt dan het huidige grootste windmolenpark in de Noordzee, Gemini -- dus met behulp van een leugen. De energie van dit park gaat helemaal niet gebruikt worden om alle Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien. Nee, het is allemaal slechts een cadeautje voor de zware industrie.

Dat is allemaal al erg genoeg, maar wacht, dan is dit er ook nog. Zoals Jan Roos terecht stelt:

De Noordzee wordt dus totaal verminkt: de zeebodem wordt beschadigd, vogels worden massaal doodgeslagen door de wieken, vissen leggen het op grote schaal af... In naam van het klimaat wordt de natuur kapotgemaakt.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 143 DDS-lezers gingen u al voor!

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de "horizonvervuiling," het feit dat er minder ruimte is voor vissers, en dat het effect "van trillingen, tijdens het draaien, in de zeebodem niet goed onderzocht" is.

Red het Klimaat: vernietig Moeder Natuur!

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties