Rookvrij Nederland? Afkeer tegen rokers en roken groeit met het jaar en verbod ligt op de loer

Geen categoriejun 17 2018, 14:00
Roken? Niet meer van deze tijd vinden veel mensen. Elk jaar wordt de roep om roken te ontmoedigen en moeilijker te maken steeds luider. Rokers lijken een uitstervende soort en degene die nog over zijn worden steeds viezer aangekeken. Uit peilingen blijkt nu ook dat 69 procent van de Nederlanders wil dat er buiten speciaalzaken geen sigaretten meer worden verkocht.

Het RIVM meldde vorige week dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide in een sigaret zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten opgeven. In het slechtste geval bevat de rook volgens het instituut voor volksgezondheid zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Uit de peiling van De Hond blijkt wel een duidelijk verschil: van de niet-rokers vindt driekwart dat het kabinet maatregelen moet nemen, van de rokers maar een derde. Een verdubbeling van de accijns op sigarettenpakjes is volgens ruim de helft (56 procent) een goede maatregel. Van de rokers vindt 13 procent dat de verkoop van sigaretten helemaal verboden zou moeten worden.

De laatste dagen voor de rokers lijken geteld. Dadelijk mag je ook niet meer op terrasjes roken, omdat als je dan 'meerookt' de kans er is dat je een aantal maandjes minder lang leeft. Naar mijn idee een hysterische reactie, maar het is wel de waan van de dag. Ik ben zelf een roker, af en toe een sigaretje, niets mis mee. Ik vind het anti-rokersklimaat nogal benauwend worden en vooral overtrokken. Maar goed, dat kan aan mij liggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten