Rusland gaat meer Westerse goederen bij de grens tegenhouden

Geen categorieaug 13 2015, 15:00
Het Kremlin kondigt nog wat meer importverboden aan.
Sinds Rusland de Krim annexeerde, een proxy-oorlog voert in Oost-Oekraïne en in ieder geval medeverantwoordelijk lijkt voor het neerhalen van vlucht MH17, heeft Europa een aantal importrestricties afgekondigd voor Rusland. Het is een directie reactie op Russische militaire provocaties. Tot dusverre hebben de sancties nog niet geleid tot het stoppen van het militaire avontuur aan de randen van Europa, maar antwoordt Rusland met eigen sancties.
Vandaag wordt de lijst met landen die op de zwarte lijst van Moskou staan, aangevuld met enkele nieuwe gegadigden:
Rusland heeft Albanië, Montenegro, Liechtenstein en IJsland toegevoegd aan de lijst van landen waar een importverbod op landbouwproducten voor geldt. Dat maakte de Russische premier Dmitry Medvedev bekend.
Eerder deed het Kremlin al de import van goederen uit de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen, Australië en alle lidstaten van de Europese Unie in de ban.
Onlangs werd ook Nederland in het bijzonder geraakt. Den Haag voerde een actieve lobby om een MH17-tribunaal opgericht te krijgen, maar dat werd uiteindelijk door Rusland weggestemd in de Veiligheidsraad. Een extra restrictie op het invoeren van Nederlandse bloemen zou daarom eerder deze week als wraak zijn afgekondigd.
Overigens lijken de Europese en Amerikaanse sancties richting Rusland voorzichtig effect te sorteren. De Russische economie is inmiddels in een diepe recessie geraakt. Uit cijfers die Moskou publiceerde blijkt dat in het vorige kwartaal de economie in het land van Vladimir Poetin maar liefst met 4% gekrompen is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten