Rutte, doe eens wat: Erdogan vraagt Europese imams om ons actief te bespioneren

Geen categoriejan 26 2017, 18:00
Het hele debacle rondom president Erdoğan, zijn aartsvijand Gülen en de lange arm van Ankara in Europa is nog lang niet de wereld uit.
Het is het zoveelste incident dat maar weer eens bewijst dat die lange arm van Ankara toch nog echt niet is gekrompen, laat staan geamputeerd. Meet Ditib, een verband van Turkse moskeeën in Duitsland dat jarenlang gezien werd als een schoolvoorbeeld van islamitische geloofspaleizen waar het er wél netjes aan toegaat. Helaas is deze week gebleken dat ook dat allemaal slechts schijn was, want als het er ergens niét fijn aan toeging was het wel in de meer dan 900 (!) aangesloten moskeeën.
Het was al langer bekend dat deze organisatie nogal warme verhoudingen had met president Erdoğan, maar pas nu is duidelijk geworden hoe nauw die banden écht zijn. Goed, wat je ook van de AKP vindt: het is één ding om als organisatie een politieke partij aan te hangen, hoe krom dat ook moge zijn. Het is echter iets heel anders als die partij direct orders aan zo'n organisatie geeft, en vooral als het om dit soort onacceptabele bevelen gaat. De imams van Ditib hebben namelijk de opdracht gekregen om niets minder te doen dan het actief bespioneren van hun moskeegangers, maar ook van zo ongeveer iedereen die ze tegen het lijf lopen. Onder andere leraren zouden goed in de gaten zijn gehouden, waarschijnlijk om te kijken of het Europese onderwijs wel aan de 'wensen' voldoet. Alles wat interessant kon zijn wat betreft het vergroten van de Turkse invloed in Duitsland en Europa in het algemeen moest gemeld worden, en het lijkt erop dat dat ook masaal gebeurd is, aldus der Spiegel.
Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg iedereen die bij de organisatie aangesloten was ook nog eens de opdracht om anderen binnen datzelfde Ditib goed in de gaten te houden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vermeende coup van juli, waarna er een jacht op Gülen-aanhangers begon in Turkije én daarbuiten. Toch is dat zeker niet de enige reden, aangezien de spionage al veel eerder dan dat was begonnen: zo'n heel netwerk opzetten alleen maar om Gülen te grazen te nemen zou immers - terecht - teveel eer zijn.
Of en wanneer er iets tegen deze landverraders gedaan wordt is zoals altijd natuurlijk weer zeer de vraag: Duitse politici lijken zich van geen kwaad bewust te zijn, en hebben enkel te melden dat er veel verdeeldheid is binnen Ditib. Ah, dus het waren ongetwijfeld 'incidenten'! Waar oh waar hebben we dát toch eerder gehoord? Vanzelfsprekend valt er niet aan te twijfelen dat dit soort praktijken ook buiten Duitsland, en zeker in Nederland, de normaalste zaak van de wereld zijn. En net zoals bij onze oosterburen verwacht ik dat de politieke gevolgen van deze onthulling nul zullen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten