Rutte doet maar weer eens geheimzinnig over kosten koningshuis, dit keer vanwege Gouden Koets

Geen categoriefeb 17 2016, 14:00
Premier Rutte lijkt er alles aan te doen om de kosten die het koningshuis maakt onder het tafelkleed te vegen.
Blijkbaar is Rutte -- een monarchist -- ervan overtuigd dat openheid van zaken over de kosten van het koningshuis de populariteit van de koning en koningin zullen verminderen. Hoe anders te verklaren dat hij de kosten die de blauwbloedigen maken continu voor ons probeert te verbergen?

Premier Mark Rutte moet de kosten van de restauratie van de Gouden Koets gewoon openbaar maken. Dat zeggen twee staatsrechtgeleerden in het AD. Rutte liet dinsdag weten dat de kosten van de jarenlange opknapbeurt geheim blijven. Het is niet voor het eerst dat de premier zich in de nesten werkt vanwege geheimzinnig gedoe over de financiën van de Oranjes. Met Huis Ten Bosch, paleis Noordeinde en de Groene Draeck ging het ook al mis.

Twee staatsrechtgeleerden leggen uit aan TPO dat Rutte gewoon tekst en uitleg moet geven aan het parlement als het daarom vraagt. Dat klopt natuurlijk: dat noemen we namelijk "ministeriële verantwoordelijkheid."
https://twitter.com/baspaternotte/status/699894129069785088
Het merkwaardige hieraan is dat het niet de eerste keer is dat Rutte dit doet. Eerder probeerde hij de kosten van de renovatie van Huis Ten Bosch al onder het tapijt te vegen, 'verrekende' hij zich vervolgens met een slordige 24 miljoen, en probeerde hij te verbergen dat de nieuwe telefooncentrale van Paleis Noordeinde niet 250.000 maar 750.000 euro kostte.
En dan nu dit.
Rutte heeft een heel serieus probleem: hij houdt informatie instinctief verborgen. Dat is prima als je een dictator bent -- zeg, zoals Poetin -- maar niet als je de premier bent van een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten