Rutte en Verhagen: eenheid, duidelijkheid en daadkracht

Geen categoriefeb 26 2011, 10:15
Premier Rutte en vice-premier Maxime Verhagen hebben een historisch interview gegeven aan De Telegraaf. In plaats van alleen maar hun eigen partijbelang centraal te stellen, kozen ze er namelijk voor gezamenlijk de vragen van de krant te beantwoorden en de regering zelf te promoten.
De Telegraaf vroeg zich af waarom zij voor deze aanpak kozen. Verhagen: "Wij zijn met z’n tweeën buitengewoon blij over dit kabinet".
Natuurlijk moesten beide heren hun eigen partij voor de vorm even aanprijzen, maar de indruk die ontstaat uit het interview is dat zij zich eigenljik niet druk maken over welke van de twee partijen de komende week nog een zeteltje of twee winst boekt. Zolang u maar op óf het CDA of de VVD (of, jawel, gedoogpartner de PVV) stemt zijn zij tevreden.
Rutte verdedigde zijn kameraad zelfs. Toen De Telegraaf begon over Cees Veermans beschuldigingen aan Verhagens adres (dat hij machtsspelletjes zou spelen) liet Rutte weten dat het "geen nieuws was". Einde discussie. Vervolgens wilde de krant voor Wakker Nederland nog even doorgaan, door te stellen dat het CDA onderhand toch wel een blok aan het been zou zijn van de premier gezien alle interne strubbelingen. Die liet er op zijn beurt geen misverstand over bestaan dat dit nonsens is. "Helemaal niet. Het CDA is een partij met uitstekende bestuurders". U mag het nog een keer proberen, volgende vraag graag!
Ook laten de leiders van het kabinet weten de toekomst bijzonder rooskleurig tegemoet te zien. Rutte: "Ik denk dat we er alle drie beter van worden. In 2015 gaan mensen zien dat we woord hebben gehouden, dat we orde op zaken hebben gesteld, dat het optimisme weer terug is in de samenleving, dat het vooruitgangsgeloof er weer is." Maar dat kan alleen als deze rechtse regering de vrijheid krijgt om te doen wat nodig is om orde op zaken te stellen. Laat er geen misverstand over bestaan, zegt Verhagen, een overwinning voor links is "slecht voor Nederland! Zeker omdat GroenLinks en de PvdA al hebben aangegeven dan obstructie te zullen plegen".
Rutte: "Een minderheid voor ons in de Eerste Kamer betekent dat de kans levensgroot is dat die enorme sneeuwschuiver van Job Cohen weer de schuur uit wordt gereden en ALLE belangrijke maatregelen voor ons uit worden geschoven. Dus is de urgentie groot. Kom naar de stembus. Het is doorpakken of vooruitschuiven, dat is echt de keuze die voorligt op 2 maart".
Het gehele interview is werkelijk een ongelooflijke uiting van eenheid en vastberadenheid. De premier en vice-premier vertrouwen elkaar, zo lijkt het, volledig en schuwen het niet de kastanjes voor elkaar uit het vuur te halen. Het contrast met de diepverdeelde, theedrinkende oppositie had niet groter kunnen zijn.
Overigens kunnen wij de woorden van de premier en vicepremier alleen maar herhalen: stem op één van de drie coalitiepartners. Welke maakt niet echt uit (hoewel het CDA wel een steuntje in de rug kan gebruiken). Stem niet alleen zelf, maar zorg ervoor dat uw vrienden en familieleden ook de gang naar de stembus maken op 2 maart. Als ze thuis blijven kon de regering het de komende jaren weleens lastig krijgen - wat bijzonder jammer zou zijn aangezien er nog een hoop te doen is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten