Rutte gaat strijd aan met Brussel om verhoging EU-budget

Rutte gaat strijd aan met Brussel om verhoging EU-budget

Erik van Muiswinkel in zijn rol als Hoofdpiet, in 2010. © Screenshot Sinterklaasjournaal / NTR.

Mark Rutte is samen met Denemarken, Oostenrijk en Zweden 'op ramkoers' met Brussel. Er is een waar verzet opkomst tegen de verhoging van het EU-budget. Nederland heeft totaal geen zin om weer de portemonnee te trekken.

Het lijkt erop dat de 'gierige vier', zoals Nederland en de drie voorgenoemde landen nu worden genoemd, trammelant krijgen met EU-landen, de Europese Commissie, het Europees Parlement en met name Duitsland. De 1-procent-uitgavengrens (Europees bruto nationaal inkomen) is voor Duitsland en andere landen te strak. In hun ogen wordt de EU daardoor ernstig belemmerd. Maar ja, Duitsland geniet enorme voordelen door de EU en veel landen die willen dat er meer wordt afgedragen richting de EU, zijn zelf netto-ontvanger. De 'gierige vier' zijn zeg maar de schaapjes die samen met een tafel vol wolven proberen te beslissen wat het avondeten wordt.

Rutte zegt er het volgende over:

‘Als nettobetalers zijn we bereid aanzienlijk meer aan de EU te betalen dan we terugkrijgen. Echter, er zijn grenzen.’

Rutte en zijn medestanders pleiten zelfs voor een permanent kortingsmechanisme voor netto-betalers (iets wat de Europese Commissie juist af wil schaffen). Zo'n beetje alle pro-EU figuren willen echter dat de EU een soort socialistisch financieel beleid blijft draaien waar zwakke staten worden geholpen door sterke staten. Maar we hebben allemaal de situatie in Griekenland nog vers op het netvlies staan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties