Rutte roept oppositie op: 'Laten we samenwerken!'

Rutte roept oppositie op: 'Laten we samenwerken!'

De premier voelt de bui al hangen.

Oh, oh, oh. Wat is premier Mark Rutte toch bang voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart, als de kiezer afrekent met VVD en PvdA. Er dreigt een halvering voor de PvdA, en de VVD gaat ook een handvol zetels verliezen in de Eerste Kamer. Rutte is zo bang dat het kabinet inclusief de drie gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP straks geen meerderheid hebben dat hij nu alvast de voltallige oppositie oproept te gaan samenwerken met hem.

In een interview met de Volkskrant zegt hij dat "om te beginnen" een "sterke positie" voor de coalitiepartijen "heel belangrijk" is. "Dat geeft meer mogelijkheden andere partijen uit te nodigen om ons te steunen." Dan gaat het natuurlijk om de drie gedoogpartijen. En dan zegt hij:

"Als wij met z'n vijven in elk geval die meerderheid halen, bepaalt dat wel de snelheid van het kabinet. Dan zijn we koersvaster en kunnen we ons beleid vol stoom doorzetten. Als we op zoeken moeten naar een zesde of een zevende partij komt het ook goed, maar dan gaan we wel langzamer."

En:

"Ik doe bij deze een oproep. Als minister-president. In het belang van Nederland. Laten we samenwerken! Ik erken dat dat makkelijker zal zijn met vijf dan met zes of zeven partijen, maar het gaat om de intentie."

Rutte is bereid zijn gedoogkabinet uit te breiden met nog eens een of twee extra partijen. Welke partijen Rutte er dan bij wil halen? Er zit niks anders op dan proberen GroenLinks en het CDA te overtuigen mee te doen, omdat er geen andere smaken zijn (de PVV heeft al gezegd het kabinet niet te hulp te schieten, wat er ook gebeurt).

"Ook het CDA heeft laten zien dat het kan. Die partij heeft in 91 procent van de gevallen voor het kabinetsbeleid gestemd. GroenLinks hielp ons met de nieuwe studiefinanciering. Ook die partijen zijn bereid op onderdelen steun te geven. Laten we daarmee doorgaan. Laten we met alle constructieve politici de krachten bundelen."

De wanhopige oproep van Rutte laat zien dat hij er alles voor over heeft om op het pluche te blijven zitten. Het nivelleringskabinet moet en zal overeind blijven. Het erge is dat Elco Brinkman, senaatsleider voor het CDA, mogelijk nog bereid is om het kabinet te hulp te schieten ook. Laten we hopen dat partijleider Sybrand Buma daar tijdig een stokje voor steekt. Want de kiezer wil niets liever dan het kabinet naar huis sturen. Het is tijd voor een kabinet dat wél de belastingen verlaagt, wél onze veiligheid als prioriteit heeft en wél de overheid kleiner maakt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer