0ca093c0873bc5445a9ba2ccd1309959db29e9e051419578c4bddf3e98032679 800x600

Rutte trekt 'boetemantel' aan omtrent vakantie koning: "Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt!"

Geen categorieokt 18 2020, 11:00
'Het was een beetje dom' van onze premier Mark Rutte om te denken dat onze koning 'gewoon' op vakantie kon, terwijl er afgelopen week juist streng werd toegesproken tegen het klootjesvolk om vooral thuis te blijven en je te houden aan de coronamaatregelen van het kabinet. Dat ziet Rutte nu ook in, en schoorvoetend moet hij dan ook bekennen dat hij een verkeerde inschatting heeft gemaakt.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Rutte dat hij een "verkeerde inschatting" heeft gemaakt door het goed te keuren dat Willem-Alexander">koning Willem-Alexander met zijn gezin op vakantie ging naar een zonovergoten Grieks eiland.
De volledige reactie van Mark Rutte:

"In het algemeen behoren reizen naar het buitenland van de Koning die geen onderdeel uitmaken van zijn publieke functie, tot zijn persoonlijke levenssfeer die wordt gewaarborgd door de artikelen 10 en 41 van de Grondwet. Ten aanzien van artikel 41 Grondwet geldt daarbij het voorbehoud dat het openbaar belang in acht wordt genomen. De minister-president beoordeelt of dit het geval is en verstrekt informatie indien het openbaar belang aan de orde is."

"Ik heb te laat beseft, zeker na de persconferentie van dinsdagavond 12 oktober jl., dat de voorgenomen vakantie, die paste binnen de voorschriften, niet langer te rijmen was met de oplopende besmettingen en de aangescherpte maatregelen. Dit had mij eerder aanleiding moeten geven tot heroverweging van de voorgenomen vakantie. Voor het voorgaande draag ik de volledige ministeriële verantwoordelijkheid."

Tegenover de journaille laat Rutte -incluis New York Yankees-petje- nog even hetzelfde riedeltje horen:
Een dag eerder dacht Rutte nog heel anders over het tripje van de koning en hoopte onze premier dat de hele issue geruisloos aan hem en Willem-Alexander voorbij zou trekken. Niet dus. En nu zelfs onze koning zich aan de coronamaatregelen zal houden, kunnen wij niet anders dan concluderen: "En nu weer over tot de orde van de dag!" Amen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten