Schaamteloos: Turkse president Erdogan dreigde Europa te overspoelen met vluchtelingen

Geen categoriefeb 09 2016, 11:00
Uit EU-documenten die gelekt zijn aan de media blijkt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Europese leiders op een absoluut wanstaltige manier behandelt, en ze zelfs chanteert.
Een transcript van gesprekken tussen de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is uitgelekt. Uit het document blijkt dat de Turkse leider zijn Europese 'bondgenoten' op schaamteloze wijze behandelt.
Zo eiste hij drie miljard euro per jaar voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Toen Juncker (en Donald Tusk, die er ook bij aanwezig was) lieten weten dat ze van plan waren om hem drie miljard te geven voor een periode van twee jaar veegde Erdogan werkelijk de vloer met ze aan. "Jullie hebben Griekenland 400 miljard euro gegeven!" riep hij.
Daarop antwoordden Juncker en Tusk dat dat anders was omdat de hele euro en dus de hele eurozone daarmee gemoeid was; als Griekenland zou vallen, legden zij uit, zou dat verschrikkelijke repercussies kunnen hebben voor de hele zone.
Erdogan begreep dat, maar liet toen weten dat zijn de vluchtelingencrisis óók de hele Europese Unie op stelten kan zetten. Sterker nog, voegde hij daar aan toe, dat is precies wat er zal gebeuren als jullie me niet geven wat ik wil. Daarbij dreigde hij om Syrische vluchtelingen massaal in bussen te laden en ze linea recta naar Griekenland te rijden.
Screen Shot 2016-02-09 at 12.31.28

"Wij [Turkije] kunnen de deuren naar Griekenland en Bulgarije openzetten wanneer we maar willen, en we kunnen de vluchtelingen in bussen zetten."

Op een gegeven moment zeiden Juncker en Tusk tegen Erdogan dat ze écht graag een akkoord met hem wilden sluiten. Zijn antwoord?

"En wat doe je als er geen akkoord komt? Alle vluchtelingen doden?"

Met andere woorden, hij wist dat hij Europa bij de ballen had en wreef dat er even lekker (of eigenlijk: op ontzettend pijnlijke wijze) in.
Ongelooflijk genoeg gaf Juncker vervolgens toe dat hij ervoor had gezorgd dat het EU-rapport over de democratisering van Turkije pas na de Turkse verkiezingen werd vrijgegeven. Op die manier, zei hij, had hij Erdogan geholpen. Het was nu dus aan Erdogan om iets terug te doen.
Dat is schandalig, natuurlijk. Het bewijst namelijk dat de EU Erdogan bewust in het zadel heeft gehouden. Dat moet reden zijn voor lidstaten om Juncker de oorlog te verklaren en niet te stoppen tot hij afgezet is.
Hoe dan ook, het antwoord daarop van Erdogan is zo mogelijk nog schandaliger: hij weet dat het hem wel degelijk geholpen had, maar zei slechts dat hij de hulp van de Europese Commissie helemaal niet nodig had en dat hij ook wel gewonnen had als het rapport wél naar buiten was gekomen.
Boem. Take that Jean Claude and Donald.
Hieronder het hele document. Waarschuwing: als je je liever niet heel boos wilt maken kun je het document maar beter overslaan. Het is namelijk werkelijk ongelooflijk dat a) Erdogan zo tegen EU-officials spreekt en b) dat ze dat accepteren.
document 1
document 2
document 3
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten