Schoolboeken staan vol fouten, Nederlandse overheid grijpt niet in

Schoolboeken staan vol fouten, Nederlandse overheid grijpt niet in

In antwoord op Kamervragen gesteld door de Tweede Kamerleden Wilders, De Graaf en Beertema (PVV) heeft minister Slob van Onderwijs (CU) geantwoord dat hij geen taak ziet voor de overheid om stelselmatige onjuistheden in schoolboeken te weren.

Dat geldt dus ook voor grove fouten en valse voorstellingen in schoolboeken. Deze Kamervragen waren namelijk gebaseerd op een persbericht van Likoed Nederland: 'Opnieuw geschiedvervalsing in Nederlands schoolboek.'
Het betrof een VMBO schoolboek van Noordhoff Uitgevers ‘Plein M’. Het boek onderwijst dat Jeruzalem slechts heilig is voor moslims en christenen.

Het is ongehoord dat dit boek daarmee verzwijgt dat Jeruzalem veruit de heiligste plaats van de Joden is. Terwijl de Joden die heiligheid er als eersten die heiligheid aan gaven. Zodat de andere religies hun heiligheid daarom juist ontlenen aan de Joodse Thora, de Joodse Tempels en Jezus die als Jood leefde.
Ook beweert het boek foutief dat christenen en Joden door de Arabieren “meestal goed behandeld werden”. Zo worden eeuwenlange discriminatie, slavernij en vervolging van christenen en Joden door Arabieren onder het tapijt geveegd.

Dit soort fouten over Joden, Jodendom en Israël zijn niet uniek. In totaal vond Likoed Nederland naar aanleiding van klachten van ouders al meer dan honderd fouten in Nederlandse schoolboeken – waaronder zelfs antisemitische beweringen (zie het eerdere persbericht). Toch ziet minister Slob geen reden om in te grijpen.

Er is geen taak voor de rijksoverheid, want het weergeven van foutieve geschiedkundige feiten “past bij de autonomie van scholen en de professionele ruimte van leraren”.
Kortom, het onderwijzen van leerlingen met foute informatie wordt gelegitimeerd door de Nederlandse overheid. Die zal nooit ingrijpen. Waar de overheid bijna overal een taak ziet, geldt dit blijkbaar – heel verrassend – niet voor het juist onderwijzen van kinderen.

Die kinderen mogen blijkbaar van jongs af aan met fouten gevoed worden. Van de joods-christelijke cultuur mag het joodse gedeelte uitgegumd worden. Geschiedvervalsing is toegestaan – inclusief antisemitische vuiligheid – zelfs in deze tijd van weer sterk opkomende Jodenhaat. De minister legt het probleem zelfs neer bij de ouders en leerlingen, want die “kunnen kwesties via de vertegenwoordiging in de medezeggenschapsraad bij het schoolbestuur aankaarten.”

De ouders van Nederland zijn dus gewaarschuwd: u dient de schoolboeken van uw kind zelf te controleren op geschiedvervalsing, om te voorkomen dat zij met verkeerde ideeën opgroeien. Overigens heeft uitgever Noordhoff al laten weten dat hij niet van plan is om het boek ‘Plein M’ aan te passen, vanwege “de beperkte tijd en plaats in het lesmateriaal”. Er zit voor ouders dus niets anders op dan de scholen van hun kinderen zelf te regelen dat dit boek niet (meer) gebruikt wordt.

Met deze houding van de overheid is het niet zo vreemd meer dat het onderwijsniveau van Nederlandse scholieren al jaren daalt, volgens de Schoolinspectie. Want met een fundamenteel punt – de totstandkoming van het lesmateriaal – blijkt iets heel grondig mis en dat laat de overheid bewust passeren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer