Schoolprotest! RTL huurde nepleerlingen in voor realityserie op school, leraren en leerlingen wisten van niets!

Geen categoriefeb 08 2019, 16:00
Een flink aantal scholieren uit Veenendaal is naar huis gestuurd na een groot protest. RTL zette nepleerlingen in op de school, die werden gefilmd voor een realityserie. Alleen de directie was op de hoogte, leraren en leerlingen wisten van niets! Via het AD.
Altijd fijn om even bevestigd te krijgen dat realityseries gebruik maken van acteurs. Dat dempt de ergernis bij dat soort figuren namelijk enigszins en herstelt je hoop voor de mensheid weer een beetje.
Honderden scholieren van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) waren echter flínk pissig! Niet zo gek ook, want die nepleerlingen/acteurs met hun uitvergrootte problemen en drama, zetten je omgeving natuurlijk in een kwaad daglicht. Daar komt nog bij dat iedereen gewoon is voorgelogen door de schooldirectie, niet zo christelijk hè?
Wegens veiligheidsredenen stuurde de schooldirectie iedereen naar huis. Dat kalmeerde de boel een beetje en bood ruimte voor enige dialoog tussen de diverse betrokken partijen.
Minister Arie Slob van Onderwijs weet totaal niet wat hij met de situatie aan moet en trapt de ene na de andere open deur in. Zo vult hij alvast het volgende in:

"Je gelooft je ogen niet. Als dit waar is, is het niet acceptabel.”

Even twijfelde ik nog of ik m'n ogen in eerste instantie wél gewoon geloofde en of nepleerlingen inzetten voor realityseries wél acceptabel was, maar inmiddels weet ik beter. Toen zat ik natuurlijk nog met de vraag of het nou wel of niet verantwoord was om leerlingen en leraren niet op de hoogte te stellen, maar Slob wist mij met deze zin direct te overtuigen:

"Dat moet je niet doen volgens mij.”

RTL heeft vooral spijt van het feit dat hun doortrapte wijze van programma maken zo in de openbaarheid is gekomen en zegt:

,,Het doel van ons programma was om een beeld te schetsen van een middelbare school anno 2019. Daarbij wilden we ook de problematiek laten zien waar leraren en leerlingen tegenwoordig tegenaan lopen. We hebben vijf mensen uitgekozen die zelf te maken hebben gehad met persoonlijke problemen tijdens hun middelbare schooltijd.”

"Want de wisselwerking is anders wanneer leerlingen weten dat ze niet met ‘echte’ leerlingen te maken hebben. Het was een risico, ook omdat je met mensen te maken hebt die ietsje ouder zijn. We vinden het wel jammer, maar zo gaat het soms.”

Nee RTL, 'problematiek van leerlingen laten zien' en ingehuurde mensen die door jullie gestuurde problematiek laten zien, is nogal een verschil. Had dan gekozen voor een format waar je daadwerkelijke scholieren met interessante problematiek kon volgen zodat er weer eens iets échts op televisie verschijnt. Dat is natuurlijk een te groot risico, want dan is het al snel te saai, te erg, zonder happy end en te menselijk.
Schaamteloos dit. Die scholieren maakten gewoon een goed punt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten