Senator Gerbrandy pakt kabinet aan 'Statenverkiezingen gekaapt door landelijke partijen, dat moet anders'

Geen categorieokt 29 2019, 17:00
De politieke versplintering zet door en diverse experts waarschuwen voor bestuurlijke instabiliteit en de mogelijke problemen bij het vormen van nieuwe coalities. Volgens Senator Gerbrandy (OSF) valt dat reuze mee en is de aanpak van Mark Rutte (VVD) om de versplintering aan te pakken de verkeerde. De versplintering gebeurt met een reden immers. Gerbrandy bepleitte het spreiden van de verkiezingen van de Provinciale Staten "om een kaping door landelijke politiek te voorkomen".
Senator Gerben Gerbrandy van de OSF sprak zojuist in de Senaat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van de Eerste Kamer. Volgens Gerbrandy is het verhogen van de kiesdrempels bij de verkiezingen, terwijl ruim 33% van de Nederlanders op lokale partijen stemt echter 'ondemocratisch', omdat deze stemmen onmogelijk vertegenwoordigt worden door de landelijke politiek, immers zouden deze kiezers anders wel op de landelijke partijen stemmen. Maar dat is dus niet zo.
Premier Mark Rutte en zijn VVD zien echter wel iets in een kiesdrempel en houdt tevens de ongelijke subsidieregelingen, ontwikkeld in het voordeel van de landelijke partijen, in stand. Volgens Gerbrandy zou deze 'ongelijke positie' van lokale partijen -waardoor zij niet goed kunnen concurreren met landelijke partijen- moet worden aangepakt.
Verder bepleitte Gerbrandy een zeer interessant voorstel, namelijk om de verkiezingen van de Provinciale Staten te spreiden over de tijd. Zogezegd zouden de Statenverkiezingen in Groningen bijvoorbeeld in januari kunnen worden georganiseerd en die van Friesland een maand later.
Waarom? "Om te voorkomen dat "de landelijke politiek de verkiezingen kaapt" zo stelt Gerbrandy. En daarmee heeft de OSF-senator een goed punt, immers zagen we afgelopen verkiezingen in maart vrijwel niets meer van de lokale vertegenwoordigers en waren alleen de kopstukken zoals Mark Rutte en Geert Wilders in beeld.
Interessante punten dus, maar gaat Rutte er iets mee doen? Waarschijnlijk niet, ten minste niet zolang de VVD nog steeds de grootste partij is van Nederland. Als deze politieke verhoudingen veranderen dan is natuurlijk wél veel mogelijk. Ook bij de VVD...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten