Slappe opvoeding: overbezorgde, pamperende moeders en hun parasiterende, ongemotiveerde zoons

Geen categoriejan 13 2019, 17:00
Een kenmerk van deze tijd: overbeschermende ouders en luie, ongemotiveerde zoons. Hier wordt een perfecte schets gegeven van dit probleem, maar wat is de oplossing?
Het zal u vast niet ontgaan zijn, situaties waar ouders (vaak de moeder) zitten te klagen over hun luie zoon die eigenlijk alleen maar uit z'n neus zit te vreten, wil 'chillen' en niet vooruit te branden is, hoeveel ze hem ook proberen te helpen. In het AD wordt een moeder beschreven die nog net niet het leven van haar zoon (20) voor hem probeert te leven. Huiswerkklas, bijles, werkstuk schrijven, solliciteren, proberen te motiveren, voorstellen doen, noem het maar op, ze heeft álles al geprobeerd en toch is haar zoon niet vooruit te branden.
Een pedagoog genaamd Dijkstra geeft de moeder de schuld, ze noemt haar een zogenaamde 'curlingmoeder': alles wordt voor hem gedaan en consequenties ervaart hij nauwelijks. Daar zit ze dan, hulpeloos toe te kijken hoe zoonlief haar koelkast leeg vreet, alleen maar zit te blowen en 'morgen' wel gaat solliciteren.
Dijkstra geeft eigenlijk niet meer advies dan 'laat hem er zelf maar voor vliegen' en vat haar oplossing samen tot 'toelaten, loslaten en vertrouwen'. Maar uiteindelijk gaat het in het verhaal mis, dus wat is de oplossing?
Nergens wordt ook maar een woord gerept over het geven van een impuls om hem zélf keuzes te moeten laten maken!

'Oh nee, m'n zoon vreet de koelkast leeg!'
Koop dan minder voor hem of laat hem meebetalen.
'Hij ruimt z'n kamer niet op!'
Laat hem maar in z'n eigen zooi zitten dan.
'Hij zit alleen maar te blowen!'
Financier hem dan niet, en verbiedt drugs in je eigen huis.
'Hij gamet de hele dag!'
Op jouw tv of computer ja, trek de kabels er maar uit.
'Hij weet niet wat hij wil!'
Stel maar een ultimatum. Laat hem op z'n minst met ideeën komen en dat uitwerken tot een concreet plan.

En dan nog iets, een jongen van 20 die 'niet weet wat hij wil', ga je echt niet motiveren met kut baantjes als helpdeskmedewerker, postbezorger of fietskoerier. Ja, dat brengt in ieder geval geld in het laatje, maar waar in het artikel een beetje aan voorbijgegaan wordt, is dat zo'n knaap opzoek is naar zingeving, of in ieder geval iets met een perspectief op enige status. Want mama, die alles toch wel voor je doet, is weliswaar veilig maar ook de laatste bij wie je eigenlijk terecht moeten willen komen. Het vangnet voor als je pogingen tot status en zingeving in je gezicht zijn ontploft.
Wordt eens wat taaier zeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten