Sluiten die handel: Arabische landen eisen dat Qatar propagandazender Al Jazeera op zwart zet

Geen categoriejun 23 2017, 9:00
Saoedi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Emiraten hebben het de afgelopen maanden helemaal gehad met het terrorismesteunende Qatar en verbraken alle banden met het land. Nu heeft het viertal weer van zich laten horen met een lijst een eisen die niet mals is.
Je zou soms denken dat er in het Midden-Oosten een eeuwige wedstrijd 'mensenrechtenschenden' aan de gang is: behalve Israël hebben alle landen in die regio natuurlijk een zeer dubieuze record wat dat betreft. Ze halen daar vanalles uit, van het behandelen van vrouwen als vee tot het aanwakkeren van antisemitische sentimenten. Hoewel geen van deze landen echt lievertjes zijn, is er wat voor te zeggen dat Qatar wel de kroon spant.
De steenrijke oliestaat doet namelijk alles om hun ideeën niet alleen in eigen land, maar ook in de rest van de wereld te verspreiden. Dat doen ze door terreurgroepen als Hamas royaal te subsidiëren, maar ook via hun belangrijkste propagandakanaal: Al Jazeera. Inderdaad, dat kanaal wat tegenwoordig in vrijwel elk land te ontvangen is en al standaard in veel Nederlandse tv-pakketten zit. Het is met afstand hét populairste Arabische kanaal, en juist daarom hebben andere Arabische landen het helemaal gehad daarmee.
Er is een ultimatum richting Doha gestuurd: 'willig onze eisen binnen tien dagen in, of anders' komt het op neer. Uiterst hypocriet eisen de vier dat Qatar financiering van terreur stopt - prima, maar stoppen ze zelf dan ook? - de warme banden met Iran in de ijskast zet en vooral dat Al Jazeera uit de lucht gaat. Die zender zou namelijk bijdragen aan de onrust in de regio, iets waar ze zelf natuurlijk niet vrolijk van worden: al deze landen hebben juist enorm veel baat bij het in stand houden van de status-quo waarbij zij hun bevolking onderdrukken en de rest van de wereld het allemaal wel prima vindt.
Maar zonder gekkigheid: Al Jazeera zou niet gemist worden. Het is dé zender bij uitstek waar antisemitische sentimenten in schaapskleren verspreid worden. Onlangs verspreidde de zender nog een complottheorie dat de Zionisten - joden dus - achter klimaatverandering zouden zitten. Totaal onzinnig natuurlijk, maar dat zijn de soort dingen waarmee Arabieren tegenwoordig opgroeien. Dan is het natuurlijk niet zo gek als ze later zelf ook enorm jodenhaters worden: ze worden van jongs af aan geïndoctrineerd.
De redenen die de Arabieren aanhalen voor de sluiting zijn dan misschien verkeerd, maar de wereld zou er zeker niet slechter op worden als deze antisemitische kliek vandaag nog van de buis zou verdwijnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten