Sluwe minister Wiebes schuift falen van politiek bij Groningse huizenversterking handig van zich af

Geen categorieokt 19 2019, 16:00
De VVD-minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, is een sluwe vos zo blijkt uit zijn woorden vandaag in de studio van RTV Noord. Daar sprak hij over de afhandeling van de schade door de mijnbouw en de versterkingsoperaties van huizen. Wiebes schuift de verantwoordelijkheid voor de trage processen makkelijk van zich af, volgens Wiebes is de organisatie Centrum Veilig Wonen verantwoordelijk. Lekker makkelijk!
Het ontstaan van de organisatie Centrum Veilig Wonen(CVW) komt natuurlijk voort uit de noodzaak om via deze organisatie de fouten van de politiek af te schuiven op een stropop. Want laten we heel eerlijk zijn: voor de veiligheid van de Groningse regio is uiteindelijk de Rijksoverheid verantwoordelijk.
Voor de exploitatie van bodemschatten eveneens. In het geval er aardgas of olie in de grond wordt gevonden, dan is de vondst direct 'eigendom van de staat'. Dat geldt voor alles van waarde eigenlijk, behalve dan voor de in Natura2000-gebieden aangetroffen stikstof-deposities, die zijn plotseling 'van de boer'.
Het geluk van Wiebes is dat het afschuiven van de verantwoordelijkheid op de subsidiehazen van CVW niet tot beterschap hoeft te leiden bij deze organisatie. De subsidieorganisatie houdt namelijk eind dit jaar op te bestaan. Dus dat is lekker makkelijk: alle schuld afschuiven op een organisatie die toch geen beterschap kan beloven. Perfect! En ondertussen is er wéér een jaar voorbij gegaan en wachten Groningers 'al zo lang'. Maar dit was natuurlijk niet de opzet, nee, het is allemaal "per ongeluk" misgegaan.
Als we kijken naar de prestaties van CVW dan zijn deze geheel in lijn met de prestaties van overige subsidieclubs in Nederland: bijzonder dramatisch. En het is ook zo voorspelbaar. De Amerikaanse econoom Milton Friedman zei het 50 jaar geleden al

"niemand geeft zijn geld zo verstandig uit als zijn eigen geld, andermans geld geef je onverstandig uit".

De organisatie CVW kwam volgens Wiebes 'haar afspraken niet na' en verraste de minister met de tegenvallende prestaties, maar eerder ingrijpen deed hij evenmin. Wiebes liep alles, ondanks de klachten vanuit Groningen en de Tweede Kamer, op z'n beloop gaan. Na maanden tijdsverspilling komt dan ook minister Wiebes tot de conclusie die iedereen wist: de organisatie CVW presteerde onvoldoende.

"Achteraf kun je veilig stellen dat we dat eerder hadden moeten weten. Want het was echt een buitengewoon onaangename verrassing"

De onbekwame bestuurders van het rampenkabinet Rutte 3 weten goed hoe ze moeten omgaan met 'foutjes' -die komen toevallig "als een verassing". Een sterker brevet van onvermogen voor bestuurders bestaat eigenlijk niet, immers is besturen vooruitkijken. En niet, zoals Wiebes doet, achteruit kijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten