Sherlock Snowden: Nederlandse geheime diensten zijn schoothondjes NSA

Geen categoriejan 21 2015, 17:57
Edward Snowden heeft geen goed woord over voor onze inlichtingendiensten.
Allereerst: ik ben altijd sceptisch geweest wat betreft de onthullingen en talloze 'onthullingen' van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, omdat Snowden dingen heeft onthuld die schadelijk zijn voor de westerse inlichtingenwereld, en omdat hij politiek bedrijft en doet alsof dat niet zo is. De voormalige NSA-medewerker wil dat er minder budget en minder macht naar de westerse inlichtingendiensten gaat. Dat mag, maar ga dan de politiek in.
Bovendien kiest Snowden ervoor om in Rusland te wonen in plaats van de gevolgen van zijn daden onder ogen te zien, en dat vind ik laf. Hij is waarschijnlijk geen marionet van Vladimir Poetin, maar helemaal zeker weten doen we het niet. Dat gezegd hebbende, ik denk dat Snowden een punt heeft als hij in feite zegt dat de Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD schoothondjes zijn van de Amerikaanse NSA. Hij zegt het niet letterlijk, maar daar komt het wel op neer:

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD doen precies datgene wat de Amerikaanse NSA van ze vraagt. De Amerikanen zien de Nederlanders als "ondergeschikten" die altijd "onbegrensde toegang" bieden.

Dat zegt de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die voor zowel de NSA als de CIA werkte, in een interview dat Nieuwsuur met hem had in Moskou. "Jullie diensten werken in feite voor de Amerikanen. Ze voeren gewoon uit wat wij ze vragen", zegt Snowden tegen verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal.

Onze inlichtingendiensten heben dus een goede band met de diensten van de Verenigde Staten. Dat is wat de klokkenluider zegt. Schokkend, zeg. En nu allemaal even klappen voor Snowden, graag. Wat een held is die man. Oké, genoeg gejuicht? Dan is het nu tijd voor een kritische vraag. Wat is er zo erg aan het feit dat wij op een quid pro quo-basis intensief samenwerken met de Amerikanen en geen informatie achterhouden als daar geen grond voor is?
We mogen juist blij zijn met die samenwerking, omdat we helemaal in ons uppie niets zouden bereiken wat betreft inlichtingen (dankzij het beperkte budget voor de AIVD en MIVD), en omdat de VS de door onze inlichtingendiensten vergaarde informatie nodig heeft om nieuwe aanslagen te voorkomen. Wij voorzien de Amerikanen van cruciale informatie en vice versa.
Snowden vindt dat niet oké, omdat hij niet gelooft dat de massale verzameling van data van potentiële terroristen ergens goed voor is (hij gelooft niet dat aanslagen kunnen worden voorkomen door die dataverzameling, wat ik dan weer betwijfel), maar waarom zouden we niet een warme band onderhouden met een van onze beste (en machtigste) vrienden op aarde? Daar is an sich helemaal niets mis mee. Dat is zelfs uitermate verstandig.
Ik heb er geen enkel probleem mee dat onze geheime diensten informatie leveren aan de Amerikaanse geheime diensten, totdat Snowden eens met overtuigende argumenten komt waarom dat nou zo'n slecht idee is. Maar ik verwacht niet dat dat ooit gaat gebeuren. Zeg, waarom heeft die Snowden het eigenlijk nooit over de Russische inlichtingendiensten en wat zij allemaal verkeerd doen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten