Vormen Poetin en Erdogan een gevaar voor Europa?

De tsaar en de sultan trekken tegenwoordig samen op.

Er wordt de laatste tijd vaak gepraat over de teloorgang van de vrijheid in Rusland en in Turkije. Allebei de landen hebben een sterke leider die de macht naar zich toeschuift. Bovendien gaat het om twee landen die direct grenzen aan de periferie van Europa, waardoor wij als Nederland op de langere termijn te maken kunnen krijgen met eventuele bedreigingen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het Rusland van Vladimir Poetin en het Turkije van Recep Tayyip Erdogan?

Rusland en Turkije hebben allebei een beruchte geschiedenis, met een groot, landsoverschreidend rijk. Het Turkse Ottomaanse Rijk en de Russische Sovjet-Unie bestuurden grote delen van de wereld. Uiteindelijk kwam er begin twintigste eeuw een einde aan het Ottomaanse Rijk door de opkomst van het Turks nationalisme en kwam er eind twintigste eeuw een einde aan de Sovjet-Unie nadat zij de Koude Oorlog had verloren, en in diep economisch verval terecht was gekomen.

Rusland verloor door de val van de Sovjet-Unie vrijwel alle bondgenoten en flink wat grondgebied: tegenwoordig ligt Moskou nog maar zo’n 500 kilometer van NAVO-territorium af. Daarnaast werden de bodemschatten geplunderd door de oligarchen: voormalige partijbonzen die nu de voormalige staatsbedrijven overnamen. Het was zo erg dat veel Russen met weemoed terugkijken op de Sovjet-Unie: in dat verscheurde land werd Vladimir Poetin president.

Poetin gaf de Russen hun land terug: de macht van de oligarchen werd ingeperkt, en voortaan kon iedereen meeprofiteren van Ruslands natuurlijke bronnen. Het tweede punt waarop Poetin Rusland veranderde was op buitenlandpolitiek. Rusland brokkelde niet meer af: de interne onrust werd opgelost en bonden met partners als Wit-Rusland en Kazachstan werden aangehaald. Daarna wilde Poetin zijn verloren invloedssfeer terugveroveren: de oorlog met Georgië in 2008 was daar het begin van. Deze politiek ging verder in Oekraïne, waar het westen de overhand begon te krijgen nadat de pro-Russische president Janoekovytsj afgezet was. Poetin gebruikte de onrust die volgde in het oosten van Oekraïne om zijn territorium te vergroten: de Krim werd ingelijfd en Russische (vooral militaire) belangen in het Zwarte Zeegebied waren veilig gesteld. Dit heeft echter een hoge prijs: een nieuwe Koude Oorlog met het westen dreigt, en dat kan Rusland onmogelijk winnen.

Hoe machtzuchtig de politiek van Poetin ook is, het blijft in feite damage control. Zonder zijn ingrijpen was Rusland doorgegaan met verkruimelen: opstandige deelstaten als Tsjetjenië hadden het land uit elkaar doen vallen. Rusland had in enkele decennia van Sovjet-rijk af kunnen takelen naar een aftands Oost-Europees land, terug bij haar middeleeuwse grenzen. Met dit in het achterhoofd is Poetins handelen in Russisch perspectief begrijpelijk, ook al is het naar westerse maatstaven natuurlijk imperialistisch.

Lees verder op pagina 2: het echte gevaar komt uit de hoek van het voormalige Ottomaanse Rijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. halo1

  Europa kan wel wat nationalisme gebruiken.. en ook wat minder links-“liberaal” (misbruikte term)-“sosiejaal”(gekke Henkie)-gristelijk gekwezel…dus laat ze maar ….!

 2. Willie.F

  Poetin niet en Erdogan ook niet .Het grootste gevaar voor Europa is de EU zelf.

 3. Chef-70

  Door de houding van de EU verplicht men Rusland om sterke banden aan te gaan met landen als Turkije, China e.d. Hopelijk hebben Hansje van Baalen en Gay Verhofstadt hun zin.

 4. D. G. Neree

  Er zijn 2 of 3 actuele onderwerpen waar DDS zich volkomen ongeloofwaardig heeft gemaakt en dat zijn: Islam, Geert Wilders (en PVV) en Rusland.

 5. Anna

  De Russen zijn nog nooit een gevaar voor Europa geweest. Rusland moet gedwee al zijn oude gebieden afstaan en zijn invloed en macht totaal overgeven aan het trio NAVO-VS en EU. Rusland moet VS eisen opvolgen zoals de wereld dat al 70 jaar verplicht is.
  Edogan is een islamitische extremist en fundamentalist die zijn eigen volk richting Europa stuurt omdat hij er zelf geen zorg voor wil dragen.Turkije is een gevaarlijk islamitisch land daar moet je alleen maar handel mee drijven zoals de Russen en niet toelaten bij de EU.
  Poetin neemt de handel serieus en handelt met de hele wereld dus ook met Turkije. VS en EU doen dat toch ook. Waarom zou dan juist Poetin dat niet mogen?
  De foto is een handdruk vanwege de handelsovereenkomst, de nieuwe gaspijpleiding vanaf Rusland via de Kaukasus naar Turkije. De Amerikanen hebben de verdere bouw van de South Stream kapot gemaakt.. Poetin zei, als jullie niet verder willen , prima, dan stop ik er mee. Dan ga ik verder met de Turken om onze gas naar Zuid- Europa te kunnen vervoeren. Gelijk heeft hij.
  Dom volk in Brussel.

 6. Anna

  Trouwens, Moskou ligt geen 500 kilometer van NAVO- territorium af. De NAVO heeft zich verrijkt en verder uitgebreid en ligt praktisch in de tuin van Poetin.
  Amerikanen 800 militaire basis over de hele wereld–militaire aanwezigheid in 156 landen –marine havens–bemoeienis met praktisch alle landen- miljarden dollars voor versterking Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Anno 2015 willen ze de Krim, Oekraïne. Moldavië en Georgië toevoegen aan de NAVO. VS is een gevaar voor Rusland en Europa omdat ze een oplossing hebben : oorlog!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.