Sociaal-democratische CDA wil 'verzoekrecht' voor flexwerken

Nieuws15 aug 2013, 11:29
Het CDA gelooft plechtig: problemen veroorzaakt door de overheid los je op door... diezelfde overheid meer regels te laten maken.<--break->
Het Christen Democratisch Appèl doet de laatste tijd meer goed dan kwaad. Ik prijs ze daar dan ook regelmatig voor.
Helaas betekent 'meer goed dan kwaad' niet dat ze helemaal geen fouten maken. Of, misschien beter gezegd, dat er niets valt aan te merken op hun ideologie en principes. Aangezien het een Nederlandse partij betreft die de idee van de welvaartsstaat onderschrijft - zoals alle huidige mainstream partijen doen - is het CDA alles van perfect. Zeker voor een klassiek liberaal (u mag het van mij ook realitisch libertariër noemen) als ik. 
Maar goed, over het algemeen doet het CDA het de laatste tijd dus aardig, maar af en toe maken ze dan weer een enorme glijpartij waaruit blijkt dat ze feitelijk - net als de meeste andere partijen - gewoon sociaal-democratisch zijn. 

Als het aan de Tweede Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) ligt, kunnen werknemers komend jaar al gebruikmaken van de mogelijkheid om hun werkweek flexibeler te maken.

Werknemers kunnen nu alleen een verzoek indienen om minder uren te gaan werken. In de nieuwe opzet kan de werkgever een verzoek voor aan schooltijden aangepaste werktijden of een dag thuiswerken niet zomaar weigeren.

Natuurlijk reageerde ik direct op Twitter op dit merkwaardige nieuws. Als je het gemakkelijker wil maken voor mensen om te 'flexwerken' moet je staat uit de arbeidsmarkt halen, niet  nog meer regeltjes verzinnen waardoor werkgevers nog minder de vrijheid krijgen om hun bedrijf te runnen zoals zij juist achten.
Eddy van Hijum reageerde meteen:

@MichaelvdGalien correctie: verzoekrecht. Reactie op overheid die bezuinigt op zorg, hulp, kinderopvang en zegt: zoek het onderling maar uit

— Eddy van Hijum (@vanHijum) August 15, 2013

@MichaelvdGalien verzoek moet serieus genomen worden, maar kan gemotiveerd worden afgewezen ivm bedrijfsbelang. En: afspraken CAO gaan voor

— Eddy van Hijum (@vanHijum) August 15, 2013

Het is heel simpel: als een werkgever niet wil dat mensen flexwerken hoeft hij daar helemaal geen uitleg over te geven. Hij is immers de werkgever. Als de werknemer dat niet prettig vindt kan hij op zoek naar een andere baan... of hij kan zijn baas van de voordelen van flexwerken proberen te overtuigen. 
De staat heeft daar hoe dan ook niets mee te maken. Het beste wat de overheid kan doen is om zich terug te trekken uit de arbeidsmarkt en dit soort zaken helemaal over te laten aan werknemers en werkgevers zelf. Uiteindelijk zullen die twee samen dan met een oplossing voor mogelijke arbeidsproblemen komen die voor iedereen werkt.
Het is jammer dat het CDA niet begrijpt dat, als je wil dat de arbeidsmarkt flexibeler wordt, je de boel niet meer, maar minder moet reguleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten