Sociaal netwerk Nederland groot - hulp is nooit ver weg

Geen categorieapr 24 2015, 15:00
Op wie kun jij rekenen als je (financieel) in de problemen komt?
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste Nederlanders die vraag beantwoorden met: "Bij familie."
Familie is de belangrijkste bron voor hulp en steun, concludeert CBS naar aanleiding van onderzoek naar het functioneren van sociale netwerken in Nederland. Slechts een te verwaarlozen percentage zegt op niemand een beroep te kunnen doen bij problemen van persoonlijke of financiële aard.
Buitengewoon prettig om dat te lezen, natuurlijk. Het bewijst dat het familiegevoel nog altijd sterk is. Ouders scheiden sneller en vaker dan, zeg, twintig jaar geleden, maar de familieband blijft hecht. En ja, we maken af en toe ruzie met elkaar, maar als puntje bij paaltje komt zijn we er voor onze ouders/broers/zussen/kinderen/grootouders/kleinkinderen.
Het gezin is dus nog altijd de hoeksteen van de samenleving. Gelukkig maar; zonder die hoeksteen valt het hele gebouw namelijk in elkaar. Een samenleving zonder sterke families is alleen nog maar in naam een gemeenschap.
Wat dat betreft zit het dus wel snor in ons land.
Toch betekent dit niet dat er geen verbeterpunten zijn. Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen niet het gevoel hebben dat ze terecht kunnen bij buren en kennissen. Op dat vlak kan de gemeenschapszin dus wel een oppepper gebruiken. Families zijn er voor elkaar, maar als burgers - als buren - hebben we de morele plicht óók om elkaar te helpen als dat nodig is. Sterker nog, in sommige gevallen zien buren meer van een persoon dan zijn of haar familieleden. In die gevallen is het nóg belangrijker dat buren wel een stapje extra voor elkaar doen.
Het goede nieuws in dat opzicht? Mensen kunnen weliswaar denken dat ze niet op anderen kunnen rekenen, maar dat maakt het niet waar. Ik durf er heel wat onder te verwedden dat de meeste Nederlanders ook best terecht kunnen bij buren en kennissen als ze diep in de problemen zitten - alleen proberen ze dat nooit (wat in verreweg de meeste gevallen ook niet nodig is omdat de familie het wel regelt).
Wat denk jij hiervan? Bij wie kun jij terecht als het misgaat en je opeens diep in de (financiële of anderszins) problemen komt? En voor wie sta jij klaar?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten