Staatssecretaris Broekers-Knol verpestte contact met Marokko, moet handje van minister Blok vasthouden

Geen categoriedec 06 2019, 20:00
Staatssecretaris van asielzaken Ankie Broekers-Knol heeft zichzelf flink in de nesten gewerkt. Mede door haar gestuntel lukt het Nederland niet om met Marokko in contact te komen over asielmigranten. Nu moet minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok haar uit de brand helpen. Beschamend!
Marokko werd door Broekers-Knol flink door het slijk gehaald. Zij zei namelijk tijdens een Kamerdebat dat ze via het ministerie van buitenlandse zaken had vernomen dat de Marokkaanse regering haar niet wilde ontvangen. De relatie zou daarom 'problematisch' zijn. Marokko liet dat niet over z'n kant gaan (of maakte handig gebruik van de situatie) en zei doodleuk dat Broekers-Knol überhaupt nooit een poging had gedaan om met hun in contact te komen! Marokko in tranen, Broekers-Knol zo rood als een tomaat en minister Sigrid Kaag mocht achter de schermen de boel proberen te redden. Die zei dat Marokko nooit een gesprek geweigerd had en dat er nog naar een geschikt moment gezocht werd door beide landen. Mooie diplomatieke redding zou je denken.
Klopt! Maar doordat Broekers-Knol vorige week in de Kamer vertelde dat de afspraak ingepland stond, kon Marokko nu om één of andere onzinnige reden het gesprek annuleren en de staatssecretaris voor schut zetten. Zij was dus praktisch aan ze overgeleverd. Ze wilde, althans dat zeggen Haagse bronnen, alleen over de terugname van afgewezen Marokkaanse asielzoekers spreken. Rabat wilde juist 'een breder gesprek' voeren. Daarmee wordt waarschijnlijk de uitlevering van een door Marokko gezochte crimineel bedoeld. Die zou mogelijk in Marokko de doodstraf krijgen, waardoor een Nederlandse rechter niet tot uitlevering over zou gaan (want mensenrechten).
Nu lijkt het er steeds meer op dat Broekers-Knol het flink voor zichzelf én voor Nederland heeft verpest. Bram van Ojik (GroenLinks) lijkt er zelfs een bewuste strategie in te zien, die neerkomt op het bewust verpesten van de Marokkaanse relatie omtrent asielzaken, zodat de VVD met voorstellen voor strafmaatregelen tegen Marokko zou kunnen pronken tijdens verkiezingen. Niet dat dat zin heeft, want Marokko valt in de meeste gevallen buiten de boot als het gaat om ontwikkelingsbudget, visumprogramma's of andere maatregelen die Marokko zouden moeten treffen.
De incompetentie lijkt er vanaf te spatten en ook lijkt het niet beter te worden in de nabije toekomst. Ik denk ook niet dat minister Blok of Kaag hier nog echt wat aan zullen kunnen doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten