'Stel vacatures voor loodgieters en automonteurs ook alleen voor vrouwen open, dan doen we nog wat aan de files!'

Geen categoriejun 20 2019, 15:00
De TU Eindhoven heeft besloten het komende ander halfjaar de vacatures die zij plaatst enkel open te stellen voor vrouwen. “Diversiteit en inclusiviteit zijn heel erg belangrijk op onze universiteit” kopt rector Frank Baaijens (zelf overigens, blank en man).
Allereerst ben ik sowieso extreem allergisch voor kantoorjargon. Het woord inclusiviteit, prikkelt mijn allergie des te meer. Daarnaast heb ik ook het idee dat niemand precies weet wat ‘inclusiviteit’ betekent. Eigenlijk bestaat het woord niet eens. In Microsoft Word komt er een rood golfje onder en ook in de Van Dale komt ‘inclusiviteit’ niet voor. Ook ‘inclusie’, een veelgebruikte term in de hedendaagse samenleving, bestaat helemaal niet. Inclusief lijkt mij dan de meest passende, wel in ons woordenboek omschreven, term. Inclusief betekent zoiets als: ‘met insluiting van’. Het tegenovergestelde in dit verband is dan natuurlijk exclusief wat zoiets betekent als: ‘iets of iemand anders uitsluitend’.
Het inclusief maken van een bepaalde groep mensen leidt er dan dus automatisch toe dat een andere groep mensen wordt uitgesloten. U hoort het goed, door het uitsluiten van een bepaalde groep mensen (vaak de blanke, hetero, mannen), gaan we ervoor zorgen dat een andere groep mensen wordt ‘ingesloten’. Gelijke gevallen gelijke kansen bieden, daar doen we even niet meer aan mee. Artikel 1 van de grondwet? Die negeren we voorlopig gewoon even. Onder het mom van de magische woorden ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’ is het aan de laars lappen van de belangrijkste regel van onze rechtsstaat ineens gelegitimeerd. Ben je man en ambieer je een baan op de TU Eindhoven, jammer, had je maar geen lul moeten hebben en een beetje inclusiever moeten zijn.
Wat mij betreft is hetgeen de TU Eindhoven op dit moment onderneemt dermate onwenselijk dat hier per direct een stokje voor moet worden gestoken. Stel de vacatures open voor zowel mannen als vrouwen, selecteer op de kwaliteiten van de sollicitanten, laat geslacht achterwege en houd je aan de grondwet.
Of we doen het de komende jaren helemaal anders, volgen de lijn van de TU Eindhoven, en stellen vacatures voor loodgieters en automonteurs ook alleen voor vrouwen open. Doen we ook nog wat aan het fileprobleem.
Hanna Wittebroek werkt voor de decentrale overheid en is niet op haar mondje gevallen. Zij zal vanaf heden iedere donderdag een column verzorgen over waar ze zich aan gestoord heeft in de afgelopen week in Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten