Sybrand Buma reageert op ZijlstraGate: "Wat Halbe Zijlstra heeft gedaan is natuurlijk onverstandig," geeft geen antwoord op vraag of hij mag blijven zitten

Geen categoriefeb 12 2018, 12:50
"Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten."
Sybrand Buma heeft ondertussen (eindelijk) gereageerd op ZijlstraGate. De CDA-leider werd gevraagd door de parlementaire pers of Halbe Zijlstra wat hem betreft kan blijven zitten nu bekend is geworden dat hij jarenlang gelogen heeft over een zogenaamde ontmoeting met Vladimir Poetin. Een ontmoeting die nooit heeft plaatsgevonden.
Aangezien het CDA een coalitiepartner is stond Buma voor de keuze: of zijn steun uitspreken voor Zijlstra óf vragen over zijn aantreden onbeantwoord laten. Het laatste impliceert natuurlijk dat het wat hem betreft einde oefening moet zijn voor de minister.
En dat is precies wat Buma deed:
https://twitter.com/alexanderbakker/status/963010824834113536
"Wat Halbe Zijlstra heeft gedaan is natuurlijk onverstandig," zegt Buma als hij gevraagd wordt of Zijlstra "kan blijven zitten." "Hij heeft dat ook, terecht vind ik, gezegd, maar ik denk wel dat het van belang is dat hij opheldering geeft in een brief aan de Kamer wat hij nou precies beoogd heeft en wat er precies is gebeurd."
Met andere woorden, meneer moet tekst en uitleg geven... Maar Buma beantwoordt de vraag niet.
De journalisten probeerden het nog een keer. Bumas antwoord:

"Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten. Ik vind wel dat wat hij nu doet de juiste wijze is. Namelijk erkennen dat dit fout was en ook laten zien dat je dat wilt herstellen."

In de politiek is dit natuurlijk zo dichtbij een "hij zou moeten aftreden" als je kunt komen -- wat coalitiepartners betreft. Oppositiepartijen kunnen zich veel duidelijker uitspreken, en doen dat dan ook.
Zijlstra ligt dus zwaar onder vuur; zo zwaar dat zelfs coalitiepartners van de VVD willen dat hij ASAP tekst en uitleg geeft over zijn gelieg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten