Nepnieuwsverspreider Halbe Zijlstra is totaal ongeloofwaardig als minister van Buitenlandse Zaken en moet weg

Een minister doet nooit woordelijk verslag van zijn gesprekken met buitenlandse staatshoofden. De Tweede Kamer moet hem dus geloven op zijn blauwe ogen als hij vertelt wat er besproken is. Bij Halbe Zijlstra kan dat niet meer.

Zoals wij eerder vandaag berichtten heeft Halbe Zijlstra toegegeven tegen de Volkskrant dat hij gelogen heeft over een ontmoeting met Vladimir Poetin. Jarenlang beweerde de huidige minister van Buitenlandse Zaken dat hij Poetin in 2006 ontmoet had en dat hij de Russische president persoonlijk had horen vertellen dat hij “Groot Rusland” in ere wilde herstellen. Dat was zeg maar het Rusland ten tijde van de tsaar en later (deels) van de Sovjet Unie). Dat Rusland wilde Poetin terug hebben. Dat was zijn recht. Als Russisch staatshoofd zijnde.

Kijk en luister maar naar Zijlstra hier op een VVD-congres enkele jaren geleden:

Dat verhaal klonk altijd al weinig geloofwaardig — geen enkel verstandig mens die Poetin ook maar een beetje kent denkt dat hij zoiets hard op zou zeggen tegen buitenlanders, en zeker niet tegen westerlingen — maar nu is dat extra het geval omdat Zijlstra dus heeft toegegeven dat hij Poetin dit helemaal niet heeft horen zeggen. Hij was namelijk helemaal niet bij een meeting met Poetin in 2006.

Het moge duidelijk zijn dat dit een levensgroot probleem is voor de minister. Er zijn een paar fouten die een minister van Buitenlandse Zaken nooit en te nimmer mag maken. De belangrijkste? Lieg nooit over gesprekken met buitenlandse staatshoofden. De Tweede Kamer, de kiezer en de media zijn namelijk volledig afhankelijk van de informatie die hen verstrekt wordt door de minister. Het is duidelijk dat we Zijlstra in dat opzicht niet langer kunnen vertrouwen. Hij heeft hier niet één keertje over gelogen, maar steeds weer.

Dat is op zich al reden genoeg om Zijlstras aftreden te eisen, maar het wordt nog erger. Zijlstra ondermijnt met deze leugen het gezag en de positie van de Nederlandse regering in het buitenland. Meneer wil hoogstpersoonlijk de VN Veiligheidsraad voorzitten. Nou, dat wordt een feest. Rusland en diens bondgenoten hebben vanaf de eerste minuut lak aan hem… en niemand die hem vertrouwt. Misschien dat hij de Raad de waarheid vertelt over een probleem, maar misschien liegt hij ook wel. Wie het weet mag het zeggen, zal de houding zijn.

Let wel, toen Nederland plaats mocht nemen in de Veiligheidsraad werd gesteld dat Zijlstras belangrijkste taak zou zijn om “het diepe wantrouwen tussen leden van de Veiligheidsraad te overwinnen.” Dat is nu dus al game over.

Oh, en dan nog iets. Kun je je voorstellen hoe Rusland reageert als Zijlstra antwoorden eist over MH17? Ze zullen die man op zijn best uitlachen en op zijn slechtst ruzie met hem maken omdat hij keihard gelogen heeft over hun president. De slachtoffers en nabestaanden van MH17 worden zo dus vrijwel zeker gestraft voor het wangedrag van onze liegende minister.

Tenslotte. Volgens Zijlstra heeft hij ervan gemaakt dat hij het Poetin hoorde zeggen om zijn ‘bron’ te beschermen. Je moet wel heel naïef en goedgelovig zijn om dat te geloven. Maar goed, stel dat het zo is. Aangezien dit nu een nationale controverse is, en dan ook nog eens een controverse die heel snel een internationale crisis kan worden, heeft die bron niet langer recht op bescherming. Wie heeft dit verhaal aan Zijlstra verteld, en kan die meneer of mevrouw dat even bevestigen? (Ja, ik weet dat het antwoord op die vraag ‘neen’ is)

Zijlstras positie kan niet gehandhaafd blijven. De man heeft gelogen over een onderwerp waarover een minister van Buitenlandse Zaken nooit mag liegen. Hij dient zijn ontslag vandaag nog in te dienen — en als hij dat niet doet moet hij daartoe gedwongen worden door de Tweede Kamer. Welke partij pakt dit op?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ben Zine

  Als inderdaad is bewezen dat je als hoogwaardigheidsbekleder gewoon knetterhard zit te LIEGEN, dan dien je per direct je koffers te pakken. Hoe kun je ooit zo iemand nog vertrouwen ?

  1. loes530

   Zulke blijven zitten

 2. Two Ravens Black Kettle

  Hear, hear

  Maar Rutte komt al jarenlang met al zijn leugens weg dus ik verwacht niks. Zeker niet met een Staatsmedia die effectief dient als de Kartel-Bewakingsdienst.

 3. h_keur

  En de reactie van Pechtold? Ik moet de eerste rus nog zien, die zo openhartig is als Zijlstra. Veel waardering dus.
  Nou ik moet de eerste D66 er nog zien die zo openhartig over zijn geschonken penthouse is!!!

 4. Nederlandse_Patriot

  Opstappen, nu.

 5. Duckday

  Leugens bedrog hoogmoed waanzin Wederom een VVD Opstappen die man ongeloofwaardig als dat waar is Maar ja Rubberen Henkie liegt ook alles wat los en vast zit en blijft nog steeds zitten Nep nieuws

 6. Two Ravens Black Kettle

  Het frappeert me dat Ollongren de Russenjager deze ‘mol’ niet heeft kunnen ontdekken.
  Oh nee
  Natuurlijk niet
  Want dit is een bevriende mol van het Kartel die de juiste Doctrine onderschrijft.
  De heksenjacht wordt alleen uitgevoerd op andersdenkenden.

  NU.NL werkt momenteel samen met de Inquisitie om Nederland monddood te maken. Ze mogen al wekelijks aanschuiven bij het Mediaforum van Staatsradio1.
  Politiek en Media. Eén groot incestueus Kartel-bastion.

 7. Bloem

  Wat een ongelooflijke domheid. Borrelpraat, prietpraat van het ergste soort. Dat hij met een slok op over dit soort zaken pocht in besloten kring, is tot daaraan toe en moet hij zelf weten. Dit, echter is een minister (staatsman) onwaardig. Buiten het feit, dat hij Poetin en daarmee Rusland voor de schenen heeft geschopt, zal geen enkele andere buitenlandse politicus hem ooit nog enige informatie toe vertrouwen. Deze man zet Nederland te kakken als onbetrouwbaar, laaghartig en weinig intelligent. Een betere anti-reclame kun je als land niet krijgen. Aftreden is wat mij betreft niet afdoende, justitiële vervolging voor smaad en laster jegens een bevriend staatshoofd (ja nog steeds bevriend, zo noemen we namelijk landen waarmee we zaken doen).

  1. corfo

   @ Bloem.
   U zegt in uw reactie, “deze minister (staatsman) enz.”
   Voor mij is ’t niet vanzelfsprekend dat een minister tevens Staatsman is.
   Een Staatsman is, voor mij, iemand die onkreukbaar is, respect verdient en aanzien geniet.
   Géén van deze drie “voorwaarden” acht ik bij deze “minister” aanwezig.
   De enige Staatsman, waar ik veel respect voor heb, was dhr. Drees.
   Van vele “ministers/staatssecretarissen” wordt een mens toch kotsmisselijk ? Opstelten, v.d. Steur, Frans Weekers, Teeven, Wiebes, Rutje, Ollonkreng enz. enz.

   1. Bloem

    Beste Corfo, ben het helemaal met u eens. Helaas wordt deze clown in het buitenland wel als een staatsman gezien en staat hij symbool voor de betrouwbaarheid van Nederland. Wat een ongelooflijk lulletje rozenwater. Het wordt echt tijd dat we van het partijkartel afkomen. Tijd voor een frisse wind. Hopelijk kunnen FvD en PVV bij de volgende ronde voldoende kiezers trekken voor een meerderheid, al is het maar een nipte.

   2. Janna47

    Staatslieden kennen wij al decennia niet meer!
    Het is diep treurig dat ons land ‘geregeerd’ wordt door zo’n stel onbenullen en pinocchio’s.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Het ongekend vunzig juwelenonderpissend Kereltje heeft inmiddels gereageerd om zijn Kartel-partner te redden. Ongetwijfeld laat de dissidentenjager Kasja Ollongren haar gedanken Gestapo internet afspeuren om alle foute berichtjes over Zijlstra ‘weg te poetsen’:

  D’66 is positief over de aanpak van Zijlstra
  “Ik waardeer zijn openhartigheid. moet de eerste Rus nog tegen komen die zijn eigen fout hersteld”

  Kijk
  Het is toch weer de schuld van de Russen
  Alles is de schuld van de Russen.
  En iedereen die het hiermee niet eens (>59% van de bevolking) is een Putinbot en moet het zwijgen opgelegd worden.

  Man o man wat heb je weinig zelfrespect wanneer je nog steeds op dat vunzig kereltje en die heksenjager zou stemmen.

 9. Dollaert

  Opstappen en nieuwe verkiezingen. Het feit , dat Merkel en Rutte het zo goed met elkaar kunnen vinden en de AOW leeftijd in 2012 “eventjes” verhoogd werd. Dan heb ik nog niet eens over alle andere ellendige gevolgen van die neoliberale eu brusselse politiek …over de vele leugens, het dictatoriaal graai gedrag. Hopeloos deze politieke kaste. Weg ermee!

 10. corfo

  Natuurlijk stapt een snoever als Halve Zijkstra niet op; daar heeft dit soort het fatsoen niet voor.
  Bovendien : als de vent zou opstappen komt er weer een andere leugenaar/bedrieger van VVD-huize, want de VVD bestaat alleen uit dát soort mensen.
  Nog even geduld mensen, dat soort raakt verstrikt in hun eigen leugens.

 11. Two Ravens Black Kettle

  De nep-liberalen van de VVD gunde Vuns’66 zijn penthouse en op zijn beurt gunt de Vuns de nep-liberalen ook hun leugens. En zo wassen ze elkaars handen in onschuld. En de voltallige Kartel-MSM staart er keurig naar en giebelt.
  Nepotisme is de perfide rode draad die door het politieke/media establishment kronkelt.

 12. Two Ravens Black Kettle

  Waarom stond Zijlstra achter de aanval van de Suni dictator Erdogan op de Koerden ?
  Erdogan steunt Isis en Al-Nusra en Zijlstra vindt dat oké.

  Ik hoop dat een echte journalist (Arnold Karskens ? Wierd Duk ?) zich hier eens in vastbijten.
  Zijlstra steunt de Fake News-inquisitie op dissidenten, steunt de Ottomaanse moordpartijen in Noord-Syrië en liegt over Poetin.

  Maar in deze corrupte, antidemocratische bananenmonarchie met hun 1984-Staatsmedia zal dat geen enkele gevolgen hebben.

 13. david1veenstra

  De dingen die Poetin zegt kun je gewoon op YouTube zien. Jaar in jaar uit geeft de beste man interviews en speeches. Soms voor volle zalen, vaak voor wat kleinere kring. Daar zet hij precies uiteen hoe hij de wereld ziet en uiteraard de rol van Rusland in het geheel.
  Zijlstra heeft zichzelf opgeblazen als een kikker om belangrijk te lijken. Maar hij is en was een leeg omhulsel.

 14. Pit

  VVD en liegen, het is puur pleonasme

 15. Nederlandse_Patriot

  Rutte heeft net vermeldt dat Zijlstra gewoon “geloofwaardig” is en minister mag blijven. Ziehier hoe verrot en corrupt Den Haag is. Niks minder dan een clique vol landverraders en mislukte carrièrepolitici met machtshonger.

  1. Pit

   @Nederlandse_Patriot: Rutte? Die is toch ook vólkomen geloofwaardig? Sommigen hier noemen hem zelfs een capabele, competente bestuurder, en ik citeer: ‘die respect verdient’

 16. Fortiori

  Het enige wat mij niet verbaast is het Groot Rusland gedachtengoed. Dat is oud nieuws sinds Putin de concertmeester is.

  1. Dollaert

   Het Groot Rusland gedachtengoed is: Oekraine en Wit-Rusland bij de Russische federatie.
   Als autonome gebieden met behoudt van eigen taal en cultuur. Dat is een logisch gedachtengoed. Dan is het probleem Dnjestr-republiek ook opgelost.
   Overigens bood de Russische federatie al jaren geleden aan de visum plicht voor EU inwoners af te schaffen. De EU wilde dit niet. In plaats daarvan komen nu honderduizenden personen uit Afrika zonder visum zich in de EU vestigen.
   Ook valt er over de status van de exclave Kaliningrad te onderhandelen. Ook dat interesseert de EU niet. De Baltische landen kunnen gerust zijn. Putin wil die echt niet inlijven.

 17. Babaji538

  Vladimir Vladimirovitsj Poetin heeft niet de naam
  ontvangen van “De Heilige Lucia”.
  Lucia had volgens Katholieke sferen, de noodzaak
  gevoeld, haar ogen uit te steken.
  Ik weet niet, wie gekker was, de Kerk, of Lucia.

  Petra Hermans

 18. PindaRinda

  Blind en doof vooral wat hun positie betreft,leugens en bedrog zijn inherent aan het smerigste spel ter wereld DE POLIKLIEK!

 19. Anna

  Liegen en bedriegen. Russen demoniseren omdat de EU en NAVO dat eisen. Halbe Zijlstra is door zijn meester leugenaar Rutte opgevoed. Brusselse top boven alles totdat ze er zelf de dupe van worden. Nederlandse politici en media doen vrolijk mee. Russische economie zal en moet kapot. Weg met Halbe Zijlstra. Politici worden worden steeds ongeloofwaardiger. Rusland gaat niet kapot maar Nederland gaat naar de afgrond.

 20. Anna

  Laat duidelijk zien op welke wijze politici de Russen demoniseren. Een Europees, christelijk land waar we altijd op een vriendschappelijke manier mee hebben samengewerkt totdat de NAVO (Amerikanen) zich er mee gingen bemoeien. Aftreden die leugenaar Zijlstra en neem je meester leugenaar Rutte maar mee.

 21. Anna

  Politieke partijen die achter de leugens van Halbe Zijlstra gaan staan, staan dus achter het valse, demoniserende gedrag van VVD’er Halbe Zijlstra. Deze partijen zijn ook niet meer geloofwaardig.

  1. Pit

   @Anne: Juist en tevens correct!

 22. Anna

  Het loopt de spuigaten uit hoe politici aankomen met de smerigste leugens en nepnieuws over de Russen. Russen worden verschrikkelijk racistisch behandeld en zwart gemaakt door Nederlandse politici. D66 Ollongren gaat fakenieuws bestrijden maar van VVDer Halbe Zijlstra is het in orde. Deze regering deugd van geen kant. Moet je Rutte en Pechtold horen. Wat ze durven uitkramen. Niet te geloven.

 23. Arubano

  Wat een klein kind. Minister van Buitenlandse zaken ook nog en morgen naar Rusland willen……
  Ophoepelen en wel direct.

 24. rujoleki

  Beste lezers Arnold Karskens wil een klacht gaan indienen tegen het NOS vanwege het vele nepnieuws.U kunt helpen door de NOS nauwlettend in de gaten te houden en nepnieuws aan Arnold Karskens door te geven.

 25. Nog1

  De VVD is al een tijdje met anti-Russische agitprop bezig.

  Niet alleen is het gesprek een verzinsel ook de inhoud van dit gesprek is volstrekt ongeloofwaardig. Poerin mag een boef zijn, hij is geen idioot die buitenlandse olieboeren van Shell op de hoogte gaat stellen van zijn plannen.

  Het Rusland/Oekraiene dossier zit vol met dit soort leugenachtige propaganda van Nederlandse kant. Denk bv aan het huilverhaal van Timmermans bij de VN dat achteraf gebaseerd bleek op een gemanipuleerd filmpje.

  De grootste slachtoffers zijn de nabestaanden van de mh17 ramp. Want zij zullen lang moeten wachten op een echt onderzoek dat op een volwassen manier aan waarheidsvinding doet, ipv het huidige, waar de daders al genoemd zijn en het zoeken van hard bewijs daarom onwenselijk is.

 26. Anna

  Volgens Halbe Zijlstra willen de Russen een groot Rusland met de Baltische staten erbij en een totale oorlog.
  Er zijn er maar 2 die EEN GROOT EUROPA willen met alle oud Russische staten erbij daardoor een wereldoorlog zouden kunnen veroorzaken en dat zijn de NAVO en EU. NAVO zit in de tuin van Poetin met haar oorlogstuig. We mogen van geluk spreken dat die oorlogzuchtige Clinton aan de kant is gezet. Dat had meester leugenaar Halbe Zijlstra moeten zeggen dan had hij niet gelogen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.