Sybrand Buma: "We moeten af van het associatieverdrag met Turkije"

Geen categoriemrt 12 2017, 16:00
En: "Turkije heeft hier laten zien dat het de baas wil zijn hier."
CDA-leider Sybrand Buma heeft er bij het tv-programma Buitenhof geen misverstand over laten bestaan wat hij van de crisis tussen Nederland en Turkije vindt: het is tijd om stappen te nemen tegen de Turkse regering, en wel meteen.
Eén stap die hij wil nemen is dat Nederland af moet van het associatieverdrag met Turkije. Door dat verdrag hebben Turken niet de plicht om te integreren in de Nederlandse samenleving, kunnen ze probleemloos in dienst treden in het Turkse leger, en -- oh ja -- houdt het land ook nog eens uitzicht op toetreding tot de Europese Unie. Wat Buma betreft is dat allemaal onverstandig en moet de Nederlandse regering onmiddellijk ingrijpen:
https://twitter.com/Buitenhoftv/status/840888001618034692
"Als je die mensen op het plein ziet," aldus Buma, "met die Turkse vlaggen, dat zijn Turkse Nederlanders. Maar die hoeven niet in te burgeren in Nederland. Dat denken we wel, maar dat hoeft niet."
Hij ging verder: "Want we hebben een associatieverdrag met Turkije. Die mogen hun Turkse nationaliteit houden, door een associatieverdrag. Heel veel van die mensen zijn in dienst geweest, in militaire dienst, in Turkije."
Kortom:
"Wij moeten van dat associatieverdrag af."
Daar voegde hij voor de goede orde aan toe:

"Turkije is een land wat niet lid moet worden van de Europese Unie en wat hier heeft laten zien dat het de baas wil zien hier. Dan moeten we als Nederlanders zeggen: 'Dat is niet zo, wij zijn hier de baas'."

Wat Buma in deze zaak weleens kon helpen -- ook op woensdag als we stemmen -- is dat het CDA de afgelopen jaren veel Erdogan-kritischer is geweest dan de VVD. Ook roept het CDA al tijden dat Turkije wat hen betreft niet bij de EU mag -- nu niet, nooit niet. Zoals bekend is Rutte meer van de lijn 'wat Duitsland vindt, vind ik ook.' Buma is dus gewoon duidelijker en principiëler dan de VVD'er.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten