Syrische vluchtelingen krijgen werkvergunning in Turkije

Syrische vluchtelingen krijgen werkvergunning in Turkije

Turkije heeft besloten om Syrische vluchtelingen in het land een werkvergunning te geven. Het is de bedoeling dat Syriërs daardoor minder geneigd zijn om naar Europa te komen.

Dat zei de Turkse minister voor Europese Zaken, Volkan Bozkir, vandaag na een ontmoeting met Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie.

Nu.nl legt uit:

Volgens Bozkir zijn er in 2015 150.000 mensen illegaal Turkije binnengekomen. Er worden er gemiddeld elke dag vijfhonderd tegengehouden, aldus Bozkir.

Turkije huisvest momenteel naar schatting 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen.

Hoewel het voor Europa prettig is dat Turkije dit doet zullen Turken daar zelf net een beetje anders over denken. Het is namelijk niet echt gemakkelijk om toestemming te krijgen als buitenlander om in Turkije te werken (ik kan hierover meepraten). De gedachte hierachter is natuurlijk dat de overheid Turkse arbeiders wil beschermen tegen de grootschalige import van goedkopere arbeidskrachten uit andere landen.

Als twee miljoen (of zelfs maar 500.000) Syriërs nu wél een werkvergunning krijgen zullen er ongetwijfeld Turkse (en Koerdische) arbeiders zijn die daar de dupe van worden. Dat zullen die arbeiders in ieder geval vrezen.

Aan de andere kant houdt het Syrische vluchtelingen natuurlijk wel van de straat. Op dit moment zie je in vrijwel alle grote steden Syriërs bedelen. Als ze aan het werk mogen zullen ze dat natuurlijk minder doen -- en doen ze dat wel, dan zal de politie kunnen ingrijpen omdat ze het helemaal niet nodig hebben (ze kunnen hun geld immers gewoon verdienen).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer