Sywert dolblij met nieuwe richting CDA: zoveel raakvlakken met D66 en SP!

Sywert dolblij met nieuwe richting CDA: zoveel raakvlakken met D66 en SP!

Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Waar staat het CDA voor? Het antwoord op die vraag is, natuurlijk: macht. Dat is altijd zo geweest, en zal altijd zo zijn. Ja, af en toe werd de partij geleid door mensen met Visie -- behoorlijk bestuur, etc. -- maar over het algemeen is het CDA alleen maar geïnteresseerd in macht.

Dat valt ook duidelijk te zien aan Sywerts beschrijving van "Zij aan zij: toekomstperspectief voor Nederland in 2030," een document van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

"Zoveel raakvlakken ook met waar andere partijen mee bezig zijn: onderwijsverhaal D66, zekerheidsagenda Lodewijk Asscher, liberalisme nieuwe stijl Klaas Dijkhoff, gemeenschapsgevoel van SP," en zelfs de zogenaamde "herontdekking van modern conservatisme" waarbij hij dan gek genoeg géén partij noemt. Grappig hoe dat werkt.

Sywert gelooft ongetwijfeld dat dit in het voordeel spreekt van het CDA -- en het toont aan wat het probleem met die partij is. Het CDA probeert alles te zijn voor iedereen. Conservatief voor mensen die sympathiseren met FVD, quasi-liberaal voor VVD'ers, socialistisch voor SP'ers, onderwijs-geobsedeerd voor D66-sympathisanten. En zo gaat het lijstje maar door.

Het CDA kijkt naar andere partijen en wat kiezers aanspreekt in die partijen... en eigent zich dat vervolgens toe. Die verzameling ideeën en waarden noemen ze dan een "wetenschappelijk" rapport of een "verkiezingsprogram," en hop, Hugo de Jonge mag het pakket verkopen.

Je zou erom lachen als het niet zo intens triest was.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties