Taliban neemt Afghaanse stad Kunduz over

Taliban neemt Afghaanse stad Kunduz over

Enkele jaren na het afronden van de Nederlandse trainingsmissie gaat het toch weer mis in de Afghaanse provincie Kunduz.

De Afghaanse provincie Kunduz is weer in handen gevallen van de Taliban. Dat rapporteren diverse media, die gewag maken van jihadisten die tot in het centrum van de stad zijn doorgedrongen:

De Taliban heeft grote delen van de stad Kunduz veroverd en is opgerukt naar het centrum. De aanval begon maandagochtend rond drie uur 's nachts en is vanuit drie richtingen ingezet. Inwoners melden dat er witte vlaggen (van de Taliban) wapperen in de straten. Ook zouden talibanstrijders alle gevangenen hebben laten gaan uit de gevangenis van de stad.

De Taliban zijn momenteel weer met een opmars bezig, nu zo goed als alle buitenlandse troepen zijn vertrokken uit het land dat sinds 2001 juist is bevrijd van de Taliban. Dat de organisatie nog altijd bestaat en strijd levert tegen het nieuwe democratische land, kan omdat het een guerilla-beweging is geworden die lastig uit te roeien blijkt. Zeker het nieuwe Afghaanse leger is niet in staat om de jihadisten buiten de deur te houden in grote delen van het land.

Kunduz werd al maandenlang aangevallen, maar tot dusverre wist het Noord-Afghaanse bolwerk steeds de veroveringspogingen te pareren. Maar toen vannacht vanuit drie kanten Talibanstrijders kwamen, brak het verzet.

Dat Kunduz in handen is gevallen van de Taliban, is extra pijnlijk voor Nederland. Het kabinet-Rutte I heeft met heel veel moeite voor elkaar gekregen dat een missie werd uitgezonden naar dit gebied Afghanistan, alwaar een stabiele politiemacht moest worden opgebouwd om het land te beschermen tegen de Taliban. Ook Duitsland en de Verenigde Staten hebben veel gedaan om soldaten en politiemannen te trainen. Evident is nu, dat dit vrijwel zeker geheel voor niets is geweest.

Het regeringsleger doet pogingen de stad te heroveren, maar is daar tot op heden nog niet in geslaagd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Afghanistan Taliban Kunduz

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties