Tbs-roulette

Tbs-roulette

Zou u graag in de trein naast een veelpleger willen zitten? Zou u graag tijdens het hardlopen een serieverkrachter willen tegenkomen of met een gerust hart gaan slapen als u wist dat er een tienermoordenaar in de buurt van de school van uw kind bivakkeert?

Precies, ik ook niet. Toch is dit de praktijk van alledag in Nederland. In alle bovengenoemde kan het namelijk gaan om een tbs’er die op verlof moet.

Tbs’ers moeten namelijk op verlof, of de maatschappij dit nu leuk vindt of niet. En het liefst ook nog zo snel mogelijk vanaf het moment dat ze eenmaal in een tbs-kliniek zijn aangekomen. Als het even meezit binnen één jaar, maar vaak ook al na een paar maanden. De tbs-klinieken in Nederland hebben vorig jaar namelijk vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie de opdracht gekregen dat de behandelduur van tbs’ers omlaag moet. Kortom; tbs’ers moeten zo snel mogelijk de kliniek weer uit, en dus ook zo snel mogelijk met verlof.

Volgens staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie weegt het belang dat een roofovervaller snel met zijn vrijheid mag oefenen, zwaarder dan het belang van het beschermen van de veiligheid van de samenleving voor de meest gevaarlijke, verknipte personen. Een tbs’er verlof geven is hetzelfde als een pedofiele buurman vragen of hij op de kinderen wil passen: naïef, onbegrijpelijk maar vooral onverantwoord. Ik heb hier namens de PVV afgelopen vier jaar al wel tientallen keren aandacht voor gevraagd. De staatssecretaris is echter ziende blind en horende doof, en blijft stug volhouden dat het toekennen van verlof in het belang van de tbs’er is.

De PVV is al geen voorstander van het tbs-systeem in zijn huidige vorm. Naar mijn idee zouden criminelen met persoonlijkheidsstoornissen namelijk gewoon in een gevangenis behandeld moeten worden. Op dit moment gebeurt dit bijvoorbeeld al succesvol in de gevangenis van Scheveningen. En de huidige, overhaaste verlofregeling voor tbs’ers zou wat de PVV betreft direct geschrapt kunnen worden.

Een meerderheid van de politieke partijen in Nederland is echter voorstander van het huidige tbs-systeem met de bijbehorende snel, sneller, snelst verlofaanvragen. Maar zorg dan als staatssecretaris dat in elk geval de risico’s zoveel mogelijk ingeperkt worden. Zo wil de PVV dat voorafgaand aan elk verlof van een tbs’er een directe koppeling wordt gemaakt bij de meldkamer van de politie met een signalement van de betreffende persoon. Daarnaast wil de PVV dat bij tbs’ers een knieslot aangebracht wordt, zodat het hen fysiek niet mogelijk wordt gemaakt om zich aan de begeleiding te onttrekken. Alleen dan zal het verlof veiliger zijn en het aantal tbs’ers dat tijdens een verlof kan ontsnappen afnemen.

Nu doet een tbs’er vaak een aanvraag voor verlof voor een crematie of bruiloft, maar onlangs bleek ook dat een prostitueebezoek onder zo’n verlofaanvraag viel. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om een tbs’er maar zo snel mogelijk aan zijn gewone leventje te laten wennen. Terwijl elk jaar maar liefst rond de 5 à 6 % van het totale aantal tbs’ers tijdens zo’n verlof zijn kans schoon ziet om de benen te nemen. We kunnen met z’n allen dus alleen maar hopen dat het goed gaat, en dat ieder van ons niet toevallig de ongelukkige is die een tbs’er treft.

Een garantie op een veilige samenleving kan het ministerie van Veiligheid en Justitie logischerwijs niet geven, garanties zitten alleen op stofzuigers. Maar met de huidige wijze van verloftoekenning aan tbs’ers wordt als een soort tbs-roulette de veiligheid van Nederland onnodig op het spel gezet.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties