Ted Cruz waarschuwt: Democraten winnen met gematigde Republikein

Ted Cruz waarschuwt: Democraten winnen met gematigde Republikein

De Republikeinen redden het niet met een Mitt Romney of een Jeb Bush.

Een van mijn favoriete Republikeinse politici op het moment is de Texaanse Senator Ted Cruz. Ik hoop van harte dat hij meedoet met de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap. Ik denk dat hij geschikt is voor het ambt, ik denk dat hij heel ver kan komen bij de voorverkiezingen en ik denk dat de Republikeinse partij nu meer dan ooit rechtse kandidaten nodig heeft om de Democraten te kunnen verslaan.

Cruz, die een principiële voorstander is van een kleine overheid en zich daarmee mateloos populair heeft gemaakt bij de rechtse Tea Party-achterban, denkt dat zijn partij de verkiezingen in 2016 niet wint als ze weer een gematigde kandidaat nomineren (onder druk van het linksige partij-establishment). Die strategie werkt namelijk niet. Kijk naar Bob Dole (die in 1996 het gezicht was van de Republikeinse Partij), John McCain (2008) en Mitt Romney (2012): allemaal verloren ze de verkiezingen van de Democratische Partij.

Mitt Romney en Jeb Bush hebben beiden hun kwaliteiten, maar waar ze waarschijnlijk niet in zullen slagen, is het motiveren van de rechtse achterban om te gaan stemmen. Zoals Cruz tijdens een Tea Party-bijeenkomst heeft gezegd; met de nominatie van een gematigde kandidaat "the same people who stayed home in 2008 and 2012 will stay home in 2016 and the Democrats will win again. There is a better way."

Speaking at the South Carolina Tea Party Convention in Myrtle Beach, Cruz, himself a possible presidential candidate, referred disparagingly to political consultants as "Washington graybeards ... telling us about the mushy middle." Cruz has previously used the term when discussing former Massachusetts governor and 2012 nominee Mitt Romney, who is considering a third run for the highest office in the land.

De libertarisch ingestelde conservatieve Senator voor Kentucky Rand Paul (de zoon van, inderdaad) had eerder vergelijkbare kritiek: "If we try the same thing again we might get the same result. So maybe we need to keep lookin'." Cruz en Paul hebben gelijk. Het is voor 2016 van ongelofelijk groot belang dat de rechtse achterban van de Republikeinen gemotiveerd raakt om de gang naar de stembus te maken. Lukt dat niet, omdat de achterban iemand als Romney of de zoveelste Bush echt niet ziet zitten, dan zou de Democratische kandidaat - waarschijnlijk Hillary Clinton - makkelijk de verkiezingen kunnen winnen.

Nog eens acht jaar een Democraat in het Witte huis zou desastreus zijn voor de Verenigde Staten en de vrije wereld. Het establishment van de Republikeinse Partij moet bij zichzelf te rade gaan of het wel zo slim is om het nog een keer te proberen met een gematigde Republikein.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer