Ted Cruz wint Iowa, Donald Trump stort in

Ted Cruz wint Iowa, Donald Trump stort in

De eerste verkiezing ligt eindelijk achter ons: Iowa heeft gestemd en de grote winnaar is ... Ted Cruz.

De senator uit Texas -- die bekendstaat als echte conservatief -- kreeg ongeveer 28 procent van de stemmen. Donald Trump, die volgens de peilingen als favoriet aan de avond begon, moest genoegen nemen met 24 procent, terwijl Marco Rubio derde werd met 23 procent. Mijn voorspelling van gisterochtend zat er dus niet ver naast. Ik dacht dat Rubio's surge, zijn momentum, hem net langs Trump zouden brengen, maar hij schoot net een beetje tekort.

In Amerika zijn er nu drie verhaal-lijnen wat de Republikeinen betreft:

1. Ted Cruz won. Hij had een geweldige organisatie, heeft meer geld in kas dan welke andere kandidaat ook (misschien zelfs $10 miljoen meer), en overleefde aanvallen van al zijn rivalen. Dat is een ongelooflijke overwinning. Hij is nu echt dé conservatieve kandidaat; de kandidaat die gesteund wordt door de Tea Party en de conservatieve achterban.

Eén van de meeste opvallende aspecten van de verkiezingen is dat er meer kiezers dan ooit waren (hoewel lang niet zoveel als de peilers dachten), maar dat dit niet goed was voor Trump, maar voor Cruz:

?refsrc=email&s=11

2. Donald Trump verloor. Het was een ware nachtmerrie-avond voor Trump. Hij verloor duidelijk van Cruz en moest het zelfs bijna afleggen tegen Rubio. Dat is voor hem een geweldige nederlaag. Als hij vandaag gewonnen had kon hij waarschijnlijk zomaar opstomen naar de 'titel.' Deze uitslag verandert alles. Trump zegt immers de hele dag dingen als "ik ben een winnaar, ik verlies niet." Nou, vanavond dus wel. Zijn overwinning is helemaal niet meer onvermijdelijk. En dat gaat hem problemen opleveren.

Screen Shot 2016-02-02 at 06.15.11

3. Marco Rubio heeft momentum en wordt nu dé kandidaat van het establishment en gematigde conservatieven. Hij heeft zijn rivalen effectief buitenspel gezet (dus: Jeb Bush, Chris Christie en John Kasich). Hij heeft het nu veranderd in een race tussen drie mannen. De rest kan er wel mee ophouden.

Wel moet daarbij worden opgemerkt dat hij uiteindelijk gewoon derde is geworden. Amerikanen hebben daar over het algemeen niet al te veel ontzag voor (hoewel de media wel hun best doen om zijn uitslag keihard te promoten).

Kortom, Cruz is de grote winnaar van de avond, Trump de grote verliezer, en Rubio heeft het beter gedaan dan de meeste mensen dachten, waardoor hij er een race tussen drie mannen van gemaakt heeft. We kunnen nog veel meer vuurwerk verwachten in New Hampshire en daarna in South Carolina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer